Egyre gyengül a melegfronti hatás - humánmeteorológia

A napokban erőteljes melegedés zajlott le a légkörben, szombaton már gyengülni fog a melegfronti hatás, vasárnap pedig frontmentes időnk lesz. A szervezet egyéni alkalmazkodóképességétől függően egyeseknél még jelentkezhetnek szívpanaszok, migrénes fejfájás.

Szombaton már az éjszakai fagyok is megszűnnek, felhős borult idő várható. Záporok északon fordulhatnak elő, így ott az esernyőkre is szükség lehet. Gyengül a melegfronti hatás így az egyéni alkalmazkodóképességtől függően csökkenhetnek az időjárásra érzékenyek tünetei. A borongós nap rosszabb kedélyállapotot eredményezhet, néhány kocka csokival javíthatunk hangulatunkon. A gyulladásos panaszok is fokozódhatnak, feketeáfonya tea segíthet a fájdalmak csökkenésében. A fejfájósokat sem kíméli az időjárás, magnézium, B és C vitamin pótlása ajánlott.

A légszennyezettség országszerte csökken, de főként a szálló por található meg nagyobb koncentrációban, a városi környezetben. A szennyezett levegő fokozza a légúti megbetegedésekben szenvedők panaszait, de az egészséges embernél is jelentősen befolyásolja a napi munkavégzést. Fáradtabbak, aluszékonyabbak lehetünk. Az időseknek és a gyermekeknek, valamit a felső légúti megbetegedésekben szenvedőknek nem ajánlott városi környezetben a szabad levegőn tartózkodni.

Vasárnap frontmentes idő várható, de megnövekszik a csapadékhajlam, ami fokozhatja a reumatikus panaszokat. A felélénkülő szél miatt ingerültség, migrén jelentkezhet. A Dunántúlon több órás napsütés javíthat az ott élők közérzetén, ajánlott szabadtéri programokat szervezni, és feltöltődni energiával a borús, lehangoló időjárású napok után.

Hétfőn gyenge hidegfronti hatás várható. A délután folyamán akár havas eső is eshet, de a maximumhőmérsékletek még mindig jóval fagypont felett alakulnak majd. A fronthatás miatt görcsös panaszok erősödhetnek, fokozott fáradékonyságot, vérnyomáscsökkenést is tapasztalhatnak a frontérzékenyek.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.