Csak átmenetileg rontja el az időt a hidegfront

Észak felől hidegfront érkezik, amit záporok, zivatarok, viharos szelek kísérnek. Péntektől azonban ismét a napsütés lesz a főszerep.

Szerda éjszaka hidegfront éri el a Kárpát-medencét, amely csütörtökön a délutáni órákban már el is hagyja keleti határainkat. A front területén átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé várható zápor, zivatar. Az előttünk álló éjszaka tehát csapadékosnak ígérkezik, és csütörtökön a nap első felében is több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok a Dél-Dunántúlon és a Dunától keletre. Napközben aztán fokozatosan csökken a csapadékhajlam és a felhőzet, az esti órákra az Alföldön is megszűnnek a záporok.


A hidegfront szerda kora délután még a Baltikum, Lengyelország, Németország felett húzódott.
forrás: sat24.com

A front mögött megerősödik az északnyugati, északi szél, a Dunántúlon, a Duna vonalában és északkeleten pedig gyakran viharossá is fokozódik a légmozgás. A legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/órát.  A szél pénteken már mérséklődik.

A front elvonulását követően péntektől visszatér a napsütés, felhő is alig lesz az égen. A hajnalok ugyan hidegre fordulnak, péntek, szombat és vasárnap reggel több helyen csökkenhet 10 fok alá a hőmérséklet. Pénteken mérsékelten meleg időre van kilátás, majd ismét erősödni kezd a nappali felmelegedés, a csúcsértékek újból elérhetik a 30 fokot.

A jelen számítások szerint a jövő hétvégéig nagy valószínűséggel marad a száraz, nyárias idő, és van esély rá, hogy azt követően is folytatódjon az átlagosnál melegebb idő. Ezt azonban egy hidegfront keresztülhúzhatja, amire a jövő hétvégén adnak esélyt a valószínűségi modellfutások.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.