A csütörtöki forróság is rekordokat dönthet

Délies áramlással igen meleg légtömegek érkeznek a magasban a Kárpát-medence térsége fölé, melynek hatására csütörtökön az ország jelentős részén újra forróság várható. Megdőlhet a budapesti és az országos melegrekord is.

A hét közepén a magasban kialakuló határozott, délies irányú légáramlással egyre melegebb, száraz légtömegek érkeznek az ország fölé. Ebben az időjárási helyzetben sok napsütésre, igen meleg, száraz időre lehet számítani, inkább csak csütörtökön a nyugati országrészben jelennek meg gomolyfelhők az égen egy közeledő hidegfront előjeleként.

Különösen a csütörtöki napon lehet nagy a forróság, akkor az erős besugárzás hatására napközben gyorsan emelkedik majd a hőmérséklet. Kora délután jellemzően 31 és 37 fok közé emelkedik a hőmérők higanyszála. A legmagasabb értékekre az ország középső, valamint déli, délnyugati tájain lehet számítani.

Jó esély van arra is, hogy megdőljön az országos és a budapesti melegrekord is. Július 14-én a legmelegebbet eddig Örkényben mérték 1991-ben, akkor 37,2 fokot olvastak le a hőmérőről. Ugyanezen a napon Budapesten 36,7 fok volt a legmagasabb maximum, ezt majdnem 130 éve, 1883-ban regisztrálták.

A kánikula miatt keddtől másodfokú hőségriasztást lépett érvénybe. Figyeljünk oda, hogy a nagy melegben megfelelő mennyiségű (2-2,5 liter) vizet fogyasszunk, ezzel megelőzhetjük a kiszáradást. Emellett nagyon erős lesz az UV sugárzás is, az erős napfénynek kitett érzékeny bőr akár 20 perc alatt is leéghet. Védekezésül használjunk magas faktorszámú fényvédő krémet, és lehetőleg ne 11 és 15 óra között tartózkodjunk a tűző napon.

Csütörtök éjjel, pénteken hajnalban egy gyenge hidegfront érkezik, amely néhány fokos felfrissülést hoz.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.