Bőséges csapadékkal érkezett a mediterrán ciklon

Bakonycsernyén már az 50 mm-t közelíti a csapadék, és még nincs vége. Óriási a hőmérséklet-különbség az országban. Holnaptól megnyugszik az idő, ám a napokban gyakoriak lesznek a ködök.

Mára virradóan egy mediterrán ciklon érkezett a Kárpát-medencébe, csapadékosra fordítva az időt. Az első záporok hétfő kora este érkeztek meg a Dunántúlra, helyenként zivatarok is előfordultak. Ezt követően egyre többfelé alakult ki csapadék, reggelre az ország nyugati felét teljesen beborította a csapadékzóna, majd fokozatosan terjeszkedett kelet felé.

A mediterrán ciklonokra jellemző a kiadós csapadék, ami most sincs másképp: a Dunántúlon több helyen hullott már 30, 50 mm eső (pl. Szentgotthárd, Páty, Bakonycsernye), és még van utánpótlás.

Kora délután jó 15 fokos különbség volt az országban: míg Mátészalkán a hőmérséklet elérte a 24 fokot, addig a Dunántúlon többfelé csupán 7, 9 fokot mutatott a hőmérő.


Kedd kora délutáni hőmérséklet-eloszlás

Délután ugyan dél, délnyugat felől átmenetileg szűnik a csapadék, fel-felszakadozik a felhőzet is, miközben északkeletre helyeződik a csapadék súlypontja, de este nyugat felől újból lehet esőre, záporokra számítani. Éjszaka aztán csökken a felhőzet, és reggelig az északkeleti országrész kivételével eláll az eső.  Hajnalban sűrű ködök képződhetnek a Dunántúlon és délen, illetve alacsony szintű rétegfelhőzet alakulhat ki az éjszaka kezdődő erőteljes melegadvekció hatására.

A napokban anticiklon alakítja az időjárást, és egy Nyugat-Európa felett örvénylő ciklon előoldalán meleg levegő áramlik térségünkbe. Ez fokozza majd a reggeli ködhajlamot, ám az ország nagy részén ezek napközben feloszlanak, és a napsütés hatására gyakran 20 fok fölé melegszik a levegő. Várhatóan az északkeleten, keleten élők lesznek kevésbé szerencsések, ott ugyanis a légmozgás hiányában tartóssá válhatnak a ködök.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.