Az időjárás életünk része

Napjainkban egyre nagyobb az érdeklődés az időjárási jelenségek élettani hatásai iránt. Nem véletlenül, hiszen egy kis odafigyeléssel önmagunkon is tapasztalhatjuk az időjárás elemeinek jótékony, vagy éppen káros hatásait.

Az elmúlt néhány évtizedben több orvosmeteorológiai kutatás indult, kezdetben a gyógy- és üdülőhelyek klimatikus viszonyainak elemzésére, később az egészségügyi intézmények tájékoztatására. A kutatási eredmények rávilágítottak arra, hogy a légköri tényezők emberre gyakorolt hatásai vitathatatlanok és vizsgálatuk rendkívül fontos.

Magyarországon jelentős kutatások folytak a Magyar Meteorológiai Társaság, az Országos Meteorológiai Intézet és az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet keretein belül. Fontos eredményeket értek el az ÁNTSZ, a Munkaegészségügyi Intézet, a Sugárbiológiai Intézet, illetve a MÁV egészségügyi laboratóriumaiban is.

Elemzésekből kiderült, hogy hazánkban az emberek több mint 70%-a kisebb-nagyobb mértékben érzékeny az időjárás-változásokra. Ezek a jelenségek nem csak közérzetünket, hanem egészségi állapotunkat is jelentősen befolyásolhatják. Néhányan komoly problémákkal küzdenek. A különböző betegségekben szenvedők (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, asztma, cukorbetegség, ízületi bántalmak, reuma stb.) a tünetek romlását vagy enyhülését tapasztalhatják az időjárási viszonyoktól függően. Időnként a gyógyult csonttörések, sebhelyek újra fájni kezdenek.  

Szervezetünknek folyamatosan alkalmazkodnia kell a különböző időjárási elemekhez, melyek száma igen nagy. A hőmérséklet, a nyomás, a szél, a páratartalom, a légkör elektromos tulajdonságainak megváltozása, a gázok és pollenek koncentrációja, a különböző sugárzások mind erős hatással lehetnek fizikai és lelki állapotunkra. A változásokra gyakran eltérően reagálunk, az újszülött gyermekek, az idősek és a betegek szervezete nem elég erős, ezért ők viselik legnehezebben az akklimatizálódást.

Születésünkkor leginkább az öröklött tulajdonságok és az anyaméhen belül tapasztalt környezeti hatások befolyásolják az alkalmazkodó képességet. Később az életmódunk és a környezetünk alakítja kapcsolatunkat az időjárással. Fontos azonban tudni, hogy az időjárás-változás okozta problémák sokszor enyhíthetőek, megfelelő kezeléssel pedig akár meg is előzhetjük a kellemetlen tünetek jelentkezését.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Jégbe zárt tudás
Ha több ezer évet visszautazhatnák az időben, akkor megbizonyosodhatnánk arról, hogy Földünk éghajlata folyamatosan változik. Mivel erre a tudomány nem képes, ezért maradnak a közvetett bizonyítékok. Lássuk, milyen úton-módon utaznak az időben a tudósok!