Az extrém magas UV sugárzástól akár 15 perc alatt is leéghetünk – orvosmeteorológia

Szerdán is kánikulai idő lesz, gyenge melegfronti hatás érvényesül. A tartós meleg miatt továbbra is veszélyes tartósan a szabadban tartózkodni, negyed óra alatt kialakulhat a bőrégés, az érzékeny bőrűeknél pedig ennél hamarabb is. A déli órákban extrém magas lesz az UV sugárzás, a kalap sapka, fényvédő krémek használata elengedhetetlen. 11 órától a késő délutáni órákig célszerű fedett helyiségben tartózkodni. A tartós melegben gyakrabban alakulnak ki a megfázásos jellegű panaszok, ajánlott az immunrendszer támogatása, a citromos italok kellemes hűsítők ebben a nagy melegben. A por és légszennyezettség emelkedik, ami az asztmatikus panaszok erősödését okozhatják.

Csütörtökön tovább tart a kánikula, csak néhány gomolyfelhő zavarhatja meg a napsütést. A felélénkülő déli szél hűsítően hat, de a szélre érzékenyeknél jelentkezhet fejfájás. Gyenge melegfronti hatás fejfájást, vérnyomás ingadozást okozhat. Erősödhetnek a gyulladással járó panaszok, és a vérzéses kórképek. A tartós meleg kimeríti a szervezetünket, a megfelelő folyadékpótlás mellett iktassunk be naponta többször pihenést. Fontos ilyenkor a megfelelő táplálkozás, a zsíros, fűszeres ételek tovább terhelik a szervezetet, nem javasolt a fogyasztásuk. Részesítsük előnybe a friss saláták, zöldségeket étrendünkben.

Pénteken tovább melegszik a levegő, a gyenge melegfronti hatás okozhat panaszokat az arra érzékenyeknek. Erősödhetnek a koncentrációs zavarok, a tartós melegtől fokozott fáradékonyság jelentkezhet. A hét végére akár 40 fok közelében is lehet a hőmérő. A vízparti programoknak kedvez az időjárás, de a magas UV sugárzás káros hatásai ellen fontos a védekezés.
A levegő porszintje és a légszennyezettség közepes. A pollenkoncentráció növekszik, országszerte a fűfélék, a lórom, az útifű és a pázsitfűfélék okoznak panaszt az erre érzékenyeknek.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Reggel hűvös van, majd kisüt a nap, gyors felmelegszik a levegő és délutánra már kellemes a hőmérséklet – gyakran ez a forgatókönyv.