Az egészségre veszélyes a levegő Miskolcon

Csütörtök óta szmogos levegő fojtogatja a miskolciakat. A fűtési szezon és a közlekedés, valamint a szélcsendes idő okozza a problémát.

Az átkeverő légmozgások hiányában kedd óta folyamatosan emelkedett a nitrogén-dioxid és a szálló por koncentrációja az észak-magyarországi városban, és csütörtökön az ÁNTSZ veszélyesnek minősítette a levegőt. Miután ekkorra a szálló por (PM10) koncentrációja két napon keresztül átlépte a riasztási szintet, elrendelték a szmogriadót is.

A levegő romlásához a lakossági fűtés és a nagyarányú gépkocsiforgalom együttesen járult hozzá. A károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében péntektől az érvényes forgalmi engedélyt felmutatók és családtagjaik ingyenesen utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön.

Az elmúlt 24 órában ugyan kismértékű csökkenést tapasztaltak a szennyezőanyagok koncentrációjában, a Búza téri mérőállomáson a PM10 koncentrációja így is két és félszerese az egészségügyi határértéknek. A szombati havazás azonban várhatóan hozzájárul a levegő tisztulásához.

A szmog különösen az asztmában és az egyéb légzőszervi, illetve keringési betegségekben szenvedőket terheli meg. Nekik nem ajánlott tartósan a szabadban tartózkodni, testmozgást végezni. A negatív egészségügyi hatások már kézzel foghatóak: a megszokottnál sokkal több beteg jelentkezik a tüdőgyógyászati ambulanciákon.

Miskolc mellett mára több északi nagyvárosban, úgymint Székesfehérvárott, Tatabányán, Esztergomban, Egerben, de a fővárosban is kifogásolhatóvá vált a porkoncentráció. Itt azonban rendkívüli intézkedésekre nincs szükség, és hétvégén itt is javulás várható.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.