Aszteroidák suhantak el holdnyi távolságra a Földtől

Kevesebb, mint egy héten belül két újonnan felfedezett aszteroida is holdtávolságnyira haladt el a Föld mellett.

Nemrégiben két, eddig ismeretlen aszteroidát is azonosítottak a csillagászok, amelyek holdtávolságnyira közelítették meg a napokban a Földet.

Február 28-án a 2013 EB nevű kisbolygó suhant el másodpercenkénti 13-14 kilométeres sebességgel bolygónktól mintegy 396 ezer kilométerre 4 UTC (egyezményes idő) környékén. Az aszteroida becsült szélessége 16 méter.

A másik, az arizonai Mount Lemmon Obszervatórium csillagászai által szombaton felfedezett 2013 EC aszteroida ma reggel egyezményes idő szerint 7 óra 35 perckor haladt el szintén közel egy holdtávolságnyira a Földtől. Ennek becsült szélessége 13 méter, és 2013 EB nevű társánál valamivel gyorsabban, mintegy 20 km/s-os sebességgel száguldott.

A február 15-én Szibéria felett felrobbant meteort 17 méteresre becsülték, amikor belépett a Föld légkörébe. Jelenleg már mind a 2013 EB, mind a 2013 EC aszteroida távolodik a Földtől, ütközéstől nem kellett tartani.

A február 3-án készült felvételen a 2013 EC aszteroida látható a piros négyzet bal alsó sarkában
(forrás: youtube.com, Virtual Telescope webcast)

cikk forrásai:

au.ibtimes.com
universetoday.com
neo.jpl.nasa.gov/ca/
astronomy.activeboard.com

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.