Alig 40 centis a Balaton

Az elmúlt hetekben tovább apadt a Balaton, és majdnem 15 cm-re megközelítette negatív rekordját. A Velencei-tó is alig 1 méteres. Országos átlagban mintegy 3 havi a csapadékhiány.

Augusztus vége óta a Balaton vízszintje újabb bő 10 centit csökkent. Augusztus 28-án a siófoki vízmérce még 55 centiméteren állt, míg ma reggel mindössze 43 centit mértek a szakemberek, de a hét közepén már 40 centi alatti vízállást is regisztráltak. A szeptember 12-i 39 cm mindössze 16 cm-rel haladja meg a 2003-as negatív rekordot.  Ugyanez idő alatt a Velencei-tó vízszintje is jelentősen apadt: közel egy hónapja Agárdnál még 114 cm volt a vízállás, míg jelenleg ez csupán 104 cm körül alakul.

A csütörtök este óta térségünkben örvénylő frontzónából a Dunántúlon ugyan több helyen mintegy félhavi csapadék hullott, az idei év eddigi csapadékösszege azonban jóval elmarad az átlagostól. Siófokon az elmúlt 8 és fél hónap során alig 200 mm csapadékot regisztráltak, de Budapesten és Szegeden sem érte el a 230 mm-t az összeg - ami mintegy 3 havi mínuszt (150-180 mm) jelent. Az Alföld északi részén még rosszabb a helyzet, Debrecenben pl. majdnem 200 mm a hiány. (ogimet adatok)

A hullámzó frontzóna ma este kelet felé elhagyja az országot, eső, zápor már csak elszórtan várható belőle. Újabb csapadék szerdán és csütörtökön ígérkezik, ekkor ismét egy hidegfront vonul át a Kárpát-medence felett.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.