Afrikai forróság érkezik Európába

Forró, száraz légtömeg árasztja el Európát az elkövetkező időszakban. A legnagyobb forróságra Ibériában lehet számítani, de nálunk is visszatér a nyári hőség.

Az elkövetkező napokban Európa felett egy ún. meleg gerinc épül ki, amely teret enged a forró, afrikai levegőnek. Ha a műholdképre tekintünk, már most is láthatjuk, hogy Dél- és Közép-Európa felett szinte alig van felhő, miközben egy markáns ciklon örvénylik a kontinens nyugati részei felett, Kelet-Európában pedig még mindig egy hidegcsepp okoz borús időt - ezek a napokban fokozatosan feltöltődnek. A szaharai eredetű levegő közben dél felől egyre északabbra nyomul, ahogy egy magas nyomású képződmény épül ki a kontinens középső részein - a melegedés már elkezdődött.


A Sat24.com műholdfelvétele

Különösen forró lesz az idő Ibériában, ahol akár bőven 40 fok feletti hőmérsékletek is előfordulhatnak majd - egyébként már jelenleg is gyakran 30-35 fokot mérnek a térségben. Franciaország déli területein is mutathatnak majd 40 fokot vagy a feletti értékeket a hőmérők - a délkeleti tájakon már most is hőség jellemző. Németországban az év legforróbb napjaira figyelmeztetnek. A melegből a Kárpát-medencébe is jut: a hosszú hétvégén nálunk is egyre többfelé emelkedik 30 fok fölé a hőmérséklet, a jövő hét elején pedig a 35 fokot is elérheti a csúcsérték - felhő pedig alig lesz az égen.

Hírek, érdekességek

Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.
frontérzékenység és időjárás
Frontérzékenységtől szenved az emberek több, mint 70%-a, 30%, aki időjárásbeteg.