80-90 km/órás szelekkel jön a hideg levegő

Ismét hidegebb levegő árasztja el térségünket, ráadásul ezt erősen viharos szelek kíséretében teszi. A következő 24 órában 80-90 km/órás szelek is várhatók.

Az északnyugatira fordult áramlást kora reggel a Nyugat-Dunántúlon már viharos lökések kísérték, a Balaton térségében és az Észak-Dunántúlon pedig délután helyenként a 80 km/órát is meghaladták a széllökések. Az esti óráktól a Duna-Tisza közén is egyre többfelé lehet viharos szelekre számítani, éjszaka pedig északkeleten is felerősödik a szél.

kép: ICI Meteorológia széllökés térkép csütörtök délután

Az ICI Interaktív Meteorológia állomáshálózatának szélmérői csütörtök délután Fonyódnál és Kecskédnél is
regisztráltak 80 km/órát meghaladó széllökést

A pénteki napon az ország döntő részén kellemetlenül szeles idő várható. A legerősebb széllökések többfelé meghaladhatják a 70 km/órát, de elsősorban a Balaton és a Dunántúli-középhegység térségében, valamint északkeleti megyéinkben (Borsod és Szabolcs) 80-90 km/óra feletti széllökések is előfordulhatnak - ezek már komolyabb károkat is okozhatnak. A szél csak az esti óráktól kezd majd csillapodni.

Mindeközben a felettünk húzódó csapadékzóna estétől a Dunától keletre eső területekre helyeződik, pénteken pedig tovább halad kelet, északkelet felé. Az esőt késő estétől egyre inkább havas eső, havazás váltja fel. A hó elsősorban az északkeleti megyékben maradhat meg, ahol a csúcshőmérséklet pénteken csupán fagypont körül alakul. Itt a viharos szél hófúvásokat is okozhat, ezért mindenképp tájékozódjunk az utak járhatóságáról - az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú riasztást adott ki a térségre.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.