50 év legsúlyosabb aszálya sújtja Kubát

Már két éve tart az aszályos időszak Kubában, a víztározók közel állnak a teljes kimerüléshez. Havannában családok tízezrei csak lajtos kocsikból jutnak vízhez.

Az aszályos időszak már 2 éve tart a szigetországban, mostanra a tározókban a vízszint jóval a normális alatt húzódik, mintegy 80 százalékban kimerültek. Fél évszázada nem kellett ilyen súlyos aszállyal megküzdeniük a kubaiaknak.

A legsúlyosabban a főváros térségét sújtja a szárazság, ahol márciusban mindössze 12 mm csapadékot mértek a szokásos közel 50 mm helyett. Havannában és környékén mintegy 1 millió embert érint a vízhiány, és több mint 100 ezer lakos (családok tízezrei) már legalább egy hete csak lajtos kocsikból jut vízhezm vödrökbne és üvegekben viszik azt haza.


Vízért állnak sorba kubai lakosok a lajtos kocsinál. (msnbc.msn.com)

A problémát tetőzi, hogy a kubai főváros vízvezeték-hálózatának mintegy 70 százaléka igen rossz állapotban van, lyukas vagy nem tudja feladatát ellátni. A folyó víz hiánya megnehezíti többek között a tisztálkodást és a főzést is, ami igen kellemetlen a szinte állandóan fülledt, kánikulai időben.

Az aszályt a májusban kezdődő esős időszak enyhítheti majd, de a megszokottnál jóval több csapadékra lenne szükség a napi vízszükségletek kielégítéséhez (Havannában jelenleg mintegy 520 ezer köbméter víz hiányzik napi szinten) és a víztározók feltöltéséhez.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Jégbe zárt tudás
Ha több ezer évet visszautazhatnák az időben, akkor megbizonyosodhatnánk arról, hogy Földünk éghajlata folyamatosan változik. Mivel erre a tudomány nem képes, ezért maradnak a közvetett bizonyítékok. Lássuk, milyen úton-módon utaznak az időben a tudósok!