„Bosszút állt” az időjárás a hibázó meteorológuson

A 26 évvel ezelőtti rendkívüli vihar katasztrofális előrejelzéséről elhíresült meteorológus kertjében döntött ki egy fát a szél.

 

A Christian elnevezésű, a hét elején Észak-Európában pusztító viharciklon által okozott orkán erejű szél döntötte ki tövestül a Michael Fish kertjében álló fát. Az egykori időjárás-előrejelző arról lett híres, hogy jókorát tévedett az 1987-ben, Nagy Britanniában pusztító – azóta csak „Nagy Vihar”-ként emlegetett – vihar előrejelzésénél. Akkor a TV-ben azt mondta, hogy a viharciklon Spanyolország felett fog elhaladni, azaz bőven el fogja kerülni a szigetországot és nem fog nagy szelet okozni Angliában. Nem sokkal később kiderült, hogy hatalmasat tévedett: a vihar 180-200 km/órás széllökéseivel gyakorlatilag letarolta Nagy-Britanniát. Az emberek többsége – beleértve a saját feleségét is – őt hibáztatta azért, hogy a pusztítás felkészületlenül érte az országot.

Michael Fish elmondta: az ő idejében még közel sem voltak a maihoz hasonló pontosságú számítógépes modellek. „Mi csak egy-két napra tudtunk előrejelzést készíteni.” mondta. Ugyanakkor üdvözli a mai előrejelzési modellek pontosságát és örül, hogy segítségükkel pontosan előre lehetett jelezni a mostani viharciklon mozgását és fejlődését.

Forrás: telegraph.co.uk

 

Michael Fish, az 1987-es vihar előrejelzésében hibázó meteorológus és a kertjében kidőlt fa. (Fotó: Warren Allott / Telegraph)

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.