Újabb tájfun fenyegeti a Távol-keletet

A folyamatosan erősödő Haiyan elnevezésű trópusi ciklon komoly fenyegetést jelenthet az elkövetkezendő napokban a Fülöp-szigeteken élők számára.

 

A hétvégére egy újabb intenzív tájfun fogja elérni a távol-keleti térséget. A Haiyan névre keresztelt vihar valószínűleg a szupertájfun besorolásba fog kerülni – ezt az elnevezést csak a különösen veszélyes és pusztító tájfunok kapják meg.

 

A 2013. november 5-én, 06 UTC-kor a látható tartományban készült műholdfelvételen már jól látszik a tájfun kifejlett, szabályos szerkezete a jellegzetes „felhőkarokkal” (Forrás: fnmoc.navy.mil)

A ciklon középpontja várhatóan pénteken érkezik a Fülöp-szigetek térségébe. Erőssége ekkor egy, a Saffir-Simson-féle skálán 4-es kategóriájú hurrikánéhoz lesz hasonló. Az előrejelzések szerint a tájfunból rövid idő alatt átlagosan mintegy 200 milliméternyi csapadék eshet a Fülöp-szigeteken, de a magasabb területeken nem kizárt a 250-300 milliméteres csapadékösszeg sem. A fővárosban, Manilában előreláthatólag 80-120 km/órás széllökéseket fog okozni a vihar. A térségben sokfelé számítani kell földcsuszamlásokra is.

A Fülöp-szigetek után a tájfun a jelenlegi számítások szerint a jövő hét elején érkezhet Vietnám és Laosz térségébe.

 

A Haiyan tájfun előrejelzett útvonala. Várhatóan a jövő hét elején éri el Vietnámot. (Forrás: hurricanezone.net)

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.