Új melegrekordok születtek vasárnap is

A szombati hőrekordokat követően vasárnap is rekordot döntött a forróság. Megdőlt a budapesti és az országos rekord is.

A július 9-10-i hétvége hozta el az idei szezon eddigi legforróbb napjait. A hőhullám pénteken kezdődött, szombaton új rekordok születtek és vasárnap is rekordot döntött a forróság.

Megdőlt a július 10-re vonatkozó budapesti és az országos hőmérsékleti rekord is. Például az ICI Interaktív Meteorológia Hunyadi Mátyás Gimnáziumánál kihelyezett fővárosi mérőműszere kora délután 38,3 fokot regisztrált, ami közel 2 fokkal magasabb a 2002-ben Óbudán mért 36,2 fokos eddigi rekordnál. Az OMSZ pestszentlőrinci adatai szerint is kerekített 38 fok volt, de az új rekordot 38,4 fokkal Újpesten rögzítették.

Pécsi állomásunkról pedig 38,0 fokos jelentés érkezett, ami szintén magasabb, mint az 1927-ben Szegeden mért 37,5 fok, így az országos melegrekord is megdőlt. A legmelegebb azonban Túrkevén volt, ahol az OMSZ adatai szerint 39,1 fokos kánikulát kellett elviselniük a helyieknek.

Emellett Budapesten és országosan is a mára virradó éjszaka volt a mérések indulása óta a valaha mért legmelegebb, hiszen Lágymányoson mindössze 23,9 fokig, Pécs-Árpádtetőn pedig csupán 24,4 fokig hűlt le a levegő.

Egy nappal korábban, szombaton is megdőlt mind a fővárosi, mind az országos napi melegrekord. Pécsett 1 tized fokkal szárnyalta túl a hőmérséklet a július 9-re vonatkozó országos maximumot, amelyet korábban Szeged tartott 37,8 fokkal. A fővárosban több tized fokkal mutattak magasabbat a hőmérők a korábbi, szintén 1927-ből származó 35,2 fokos rekordnál. A részletek itt olvashatók.

A hőséget csak az északi országrészben enyhítették zivatarok, ott azonban késő délután egy-egy heves góc is kialakult.

Zivatar vonul át késő délután Gyöngyöstől északra

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.