Újév napján ködfoltok, jégbordás útszakaszok nehezítik a közlekedést− humánmeteorológia

Szombaton az átmulatott szilveszter éjszaka után autóba ülőknek ködre, csúszós utakra és a kettős fronthatás miatt megnövekedő reakcióidőre kell felkészülniük. Fokozott figyelem és nagyobb követési távolság szükséges a közlekedésben.

Szombaton kettős fronthatás várható, keleten a melegfronttal, nyugaton a hidegfronttal együtt járó tünetek kerülnek előtérbe. Az átmulatott szilveszter éjszaka után érdemes a szervezetünk regenerálására figyelni, és tehermentesíteni az emésztőrendszert. Zöld teával frissíthetjük fel magunkat, reggelire pedig jó választás lehet a fokhagymás pirítós, ami a másnaposság ellen is hatékony szer. A derült, napos időben érdemes pár órát a városi környezettől távol a szabadban eltölteni. Délelőtt viszont sokfelé ködös, jégbordás útszakaszokkal találkozhatnak a közlekedők.

A légszennyezettség országszerte közepes szintű, és a következő napokban kissé csökkenni fog. A szálló por koncentrációja viszont a nagyvárosokban messze meghaladja az egészségügyi határértéket. A szennyezett levegő fokozza a légúti megbetegedésekben szenvedők panaszait, de az egészséges embernél is jelentősen befolyásolja a napi munkavégzést, fáradtabbak, aluszékonyabbak lehetünk. Az időseknek és a gyermekeknek, valamit a felső légúti megbetegedésekben szenvedőknek nem ajánlott városi környezetben a szabad levegőn tartózkodni.

Vasárnap gyenge hidegfronti hatás várható, így az ízületi panaszok fokozódhatnak. A megélénkülő és északnyugatira forduló szél fejfájást, nyugtalanságot okozhat Főleg az északi megyékben várható hószállingózás, kisebb hózápor. A reumás panaszokkal küzdők szabadtéri tevékenységekhez viseljenek vastag, gyapjúból készült ruházatot, derék- és térdmelegítőt. Érdemes a napot pihenéssel tölteni egy meleg citromfű tea kíséretében.

Hétfőn továbbra is gyenge hidegfronti hatás várható, és a fagypont alatti hőmérsékletek is maradnak egészen a jövő hét végéig. A szél csendesedni fog, és markáns fronthatás sem várható a folytatásban.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.