Özönvíz volt Athénban és Szicíliában, kitört az Etna is

A mediterrán ciklonok nemcsak a Kárpát-medencébe hoztak kiadós csapadékot, de Európa déli felét is heves esőkkel áztatták. Athén és Catania városaiban hömpölygött az ár. Közben az Etna is kitört.

Péntek kora reggel többórás, intenzív esőzés kezdődött Athénban, ami alig 6 óra alatt egy teljes havi csapadékot eredményezett. A helyi meteorológusok szerint 5-6 évtizede nem volt hasonló felhőszakadás a görög fővárosban, noha a nagy esők nem szokatlanok a téli félévben. Az esőzés hatására az Ilisszosz és Pivrodafni folyók kiöntöttek, a várost elárasztó víz pedig megbénította a közlekedést. Számos motorost és autóst kellett kimenteni az utakról, a víz gépjárműveket sodort el és több száz otthonba is betört. Az elektromos hálózatok is megsérültek, áramkimaradásokat okozva. Az áradás emberéletet is követelt.

Ugyanezen a napon a Szicíliában található Catania városában is özönvíz pusztított, ahol alig fél óra alatt mintegy 50 mm eső zúdult le a heves zivatarból. A város utcái lényegében egy hömpölygő folyóvá változtak, a víz minden útjába kerülő tárgyat magával sodort.

Ezeket a heves esőzéseket a Földközi-tengert hosszan átszelő frontzónák és az ott kialakuló mediterrán ciklonok okozták, amelyek a Kárpát-medencét is bőséges csapadékkal látják el.

Az athéni és szicíliai áradás (youtube.com)

Szicíliában egyébként nemcsak a víz, de a tűz is jelen van, az elmúlt héten ugyanis az Etna ismét életre kelt. Február 19-ére (keddre) virradóan észlelték a tűzhányó első komolyabb kitörését a 2013-as évben, ahogy lávát és gázfelhőt lövellt az éjszakai égboltra. Az Etna egyébként az egyik legaktívabb vulkán a Földön, és az elmúlt hetekben már voltak jelei annak, hogy kitörhet.

Az Etna rövid, heves kitörése február 19-én hajnalban (youtube.com)

 

Források:
nytimes.com (Athén)

greece.greekreporter.com (Athén)

digitaljournal.com (Szicília)

news.discovery.com (Etna)

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.