Északon 20 centi hó hullott, és a fővárosban is szakadt

Nyugaton és északon szerdán hajnali négy körül kezdődött a havazás. Az északi megyékben a 20 centit is elérte a friss hótakaró. A szél főként keleten okoz hófúvást.

Az Északi-középhegységben kora délután helyenként már a 20 centit is elérte a friss hóréteg vastagsága, késő délelőtt pedig a fővárosban is szakadni kezdett a hó. Az utakat, járdákat gyorsan fehér hószőnyeg lepte el, ahogy rövid idő alatt pár (mintegy 5) centi hó hullott. A feltámadó szélben időnként már-már vízszintesen hullottak a hópelyhek, és kisebb hófúvások is kialakultak.

Közben északnyugati határunk mentén több helyről jelentettek zivatartevékenységet is. Többek közt Bécs-Schwechat és Pozsony környékén észleltek villámlást, de a hózivatarok a magyar oldalra is átléptek, és a több helyen előfordultak a Dunátúlon, elérték a Balatont és átlépték a Duna vonalát is.

Ezalatt a nyugati határszélen a kora délután folyamán az ICI Interaktív Meteorológia körmendi mérőállomásán a 7 fokot is meghaladta a hőmérséklet.

Kilenc óra tájban a havazás az ország nagy részére kiterjedt. Nyugaton helyenként már nulla fok közelében van a hőmérséklet, így ott a szél a vizes havat már nem tudja hordani. Keleten azonban éppen ebben az időben kezdett kialakulni hófúvás.


Intenzív havazás északon

Reggel hétkor már az Északi-középhegység területén volt a legnagyobb intenzitás, helyenként 2 centi hó is lehullott az előző órában.

Öt és hat óra között a Dunántúl középső vidékén és a fővárostól északra volt a legintenzívebb a hóesés. A Bakonyban az élénk délnyugati szelet erős lökések is kísérték, emiatt ott hófúvás is előfordul. Mindemellett nyugaton gyorsan emelkedik a hőmérséklet, így a hófúvás a délig várhatóan megszűnik, "vizes" hó fog esni. Ugyanakkor keleten délután számíthatunk kemény hófúvásra.


Havazás fél hatkor a Börzsöny lábánál

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.