Észak-Afrikát is megöntözte a mediterrán viharciklon

Szicíliában heves szélrohamokat, Afrika északi szélén kiadós esőzést okozott egy markáns mediterrán ciklon, amely vasárnap este Görögország fölé húzódik.

Szombaton Tunézia keleti partvidékén volt a középpontja egy igen markáns mediterrán ciklonnak. Hatására Algéria teljes partvidékén és Líbia északkeleti partvidékén esett az eső, Tunéziában pedig szinte az egész országban kiadós esőzés volt. Tuniszban a pénteken kezdődött esőzésekben már szombat reggelig 17 milliméter csapadék hullott, és még közel kétszer ennyi várható, így két nap alatt az egész márciusi átlagos mennyiség összejön. A szél sokfelé megerősödött, a szicíliai cataniában pedig órákon át 90-100 kilométeres széllökések korbácsolták fel a tenger hullámait.

A ciklon északkelet felé vonul tovább, és vasárnap már Görögországban is kiadó esőt és viharos szeleket okoz, sőt hétfőn hétfőn a Balkán-hegységben ennek a ciklonnak köszönhetően jelentős havazás várható.


Jól látszik a széllökés-térképen a mediterrán vihar

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.