Áradnak a folyók, egyre több a belvíz

Kedden helyenként ismét lehullott jó félhavi csapadék, és a napokban még várható újabb országos eső. A folyók áradnak, a belvízhelyzet romlik. Vasárnaptól ígérkezik tartósabb javulás.

A március havi csapadékösszeg többfelé elérte az átlagos mennyiség két-háromszorosát, helyenként pedig ennél is több hullott, és egyelőre az április is meglehetősen csapadékosan indult.  A hétfői szünetet követően kedden ismét nagy területen esett 10-30 mm csapadék - az áprilisi átlagos mennyiség 40-50 mm körül mozog.

Az április 2-ra vonatkozó napi csapadékösszegek az ICI Meteorológia mérőhálózatának adatai szerint

A bőséges csapadéknak és az elmúlt napokban lezajlott hóolvadásnak köszönhetően a folyókon áradások indultak el, és a belvízhelyzet is tovább romlott. A legfrissebb adatok szerint a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Zalán, a Fehér- és Sebes-Körösön, a Hortobágy-Berettyón és a Krasznán. A belvíz országosan már közel 160 ezer hektárt érint, aminek közel fele földművelési terület. Továbbra is másodfokú készültség van érvényben az Alföld nagy részén, de a Körös-vidéken már harmadfokúra emelték a belvízi készültséget. A belvízhelyzet a Dunántúlon is romlott, itt is nagyobb területen van már másod- és harmadfokú készültség.

A Gyöngyös-patak áradása Kálmáncsa mellett Németh István videófelvételén
(youtube, Face To Face Foto)

Csütörtökön északkelet kivételével megszűnik a csapadék, de a javulás csak átmeneti, pénteken és szombaton újból országos, kiadós esőre van kilátás. Vasárnaptól azonban már tartósabban szárazabbra fordul az idő, de az ilyenkor megszokott 15, 16 foktól továbbra is elmarad a hőmérséklet. 

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.