2019. december 6., Miklós

Zúdul a hideg levegő


ICI Interaktív Zrt. - 2012. október 27., szombat, 17:00

A hidegfront mögött erős széllel érkezik a hideg levegő, a front előtt pedig zivatarok pattantak ki. Reggelig a Dunántúlon már havas eső, esetleg hó is hullhat, Közép-Európa több pontjáról jelentettek már havazást.

Délután 4 óra felé kezdődött meg az északnyugati határszélen a hidegfrontot jelző szélfordulás. Este 9-ig a Tisza vonaláig már északiasra fordult és egyre többfelé megerősödött a szél, egyúttal egyre nagyobb területet árasztott el a hideg levegő. A Dunántúlon viharos lökések is kísérték a szelet.

Az átmeneti csapadékszünetet követően késő délután dél, illetve nyugat felől ismét egyre többfelé alakult ki eső, zápor, az Alföldön és a Dél-Dunántúlon pedig zivatarok is kipattantak. A Dunántúli-dombság és a Balaton térségében volt intenzívebb az elektromos tevékenység, és ezek a zivatarcellák északkelet felé haladva este fél 9 felé már a fővárost is súrolták dél-délkelet felől.

A déli területeken a hidegfront előtt az erőteljes melegadvekciónak és a felhőzet átmeneti felszakadozásának köszönhetően a hőmérséklet délután még megközelítette a 20 fokot. Az éjszakai órákban a Dunántúlon az esőt havas eső, esetleg hó válthatja fel. Az átvonuló ciklonból az Alpokalján már jó 20-25 mm esőt mértünk.

Németországban, Csehországban, Lengyelországban illetve az osztrák-német határvidéken már többfelé havazott, illetve havas eső esett. Stuttgartban például délután 2 órakor 2, Lipcsében 5, Drezdában 6 centi havat mértek, de már Prágából és Varsóból is havazást jelentettek.


Este háromnegyed 9-ig közel az ország felét árasztotta el a hideg levegő.A zivatarok jellegzetes, körszerű felhőzete viszonylag jól kirajzolódik a
Sat24.com infravörös tartományban készült műholdképén (19:45)Szélfordulás a Kárpát-medencében (17:30)A hidegfront mögött Európa nagy részét elárasztotta a sarki eredetű levegő (17:30)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat