2018. július 16., Valter

Zivatartól a hószállingózásig húsvét vasárnap


ICI Interaktív Zrt. - 2013. március 30., szombat, 13:25

Húsvét első napja mozgalmasnak ígérkezik. Akár 15 fokos különbség is kialakulhat az országban, az eső mellett zivatarok, de hószállingózás is előfordulhat.

A délután második felében ismét mediterrán ciklon kezd a Kárpát-medence fölé húzódni. Előbb melegfrontja érkezik meg, amiből délnyugat felől egyre többfelé elered az eső, és a csapadék éjszaka az egész országra kiterjed. A ciklon vasárnap átvonul térségünk felett, a kezdeti melegfronti hatást követően nyugat felől a hidegfronti hatás válik uralkodóvá.

 

A húsvéti időjárási kettősséget az Erik mediterrán ciklon okozza
(az ICI Interaktív Meteorológia frontfilmjének vasárnap hajnali képkockája)

 

A ciklonból többfelé lehet esőre számítani, és míg nyugaton és északon többnyire borult marad az ég, a Dunától keletre, illetve a Dél-Dunántúlon napközben rövidebb-hosszabb időre felszakadozik a felhőzet. Itt a felmelegedés is jelentősen erősödik, délkeleten akár a 16, 18 fokot is elérheti a hőmérséklet, míg a nyugati tájakon csupán 4, 5 fok körül alakul a csúcsérték. A naposabb tájakon délután akár nagyobb területen is kialakulhatnak zivatarok, míg a Dunántúl északi részén a délután másik felétől havas eső, hószállingózás sem kizárt a magasban beáramló hideg levegő következtében - bár ekkor a csapadék itt már szűnni kezd.

Az időjárási kettőséget a szélviszonyok is követik: a Dunától keletre kezdetben még délkeleti, keleti, míg a Nyugat-Dunántúlon már reggeltől északias lesz a szélirány. Napközben aztán egyre többfelé fordul északnyugatira, nyugatira a légmozgás. Mindeközben gyakran lesz erős a szél, délkeleten és északnyugaton viharos lökésekre is lehet számítani.

Húsvét hétfőn már nyugodtabb idő ígérkezik, ekkor már csak elszórtan valószínű kisebb csapadék. Az ország nagy részén várhatóan a nap is előbújik, de keleten, északkeleten tartósan borús maradhat az idő. Az ország keleti felén az előző naphoz képest jelentősen visszaesik a hőmérséklet, csak 10 fok körül várható az országos maximum.

 

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk minden kedves olvasónknak!

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat