2018. július 20., Illés

Zivataros péntek fővárosi melegrekorddal


ICI Interaktív Zrt. - 2012. július 6., péntek, 17:39

Pénteken a zavartalan napsütést követően délután magasra tornyosultak a gomolyfelhők, és egyre többfelé pattantak ki zivatarok. Közben Budapesten megdőlt a melegrekord.

Péntek ismét igen labilis vált a légkör, és délután egyre többfelé jelentek meg zivatarok. A Sat24.com műholdképén jól kivehetők a terjesztkedő zivatarfelhők, melyek az Észak-Dunántúlra, a Duna-Tisza közére és a keleti határvidékre koncentrálódtak 17 óra környékén.

Eközben Budapesten megdőlt a július 6-ára vonatkozó melegrekord: eddig az 1957-es 37,0 fok tartptta a csúcsot, egészen mostanáig. Péntek délután a hivatalos jelentés alapján 37,7 fokig melegedett a levegő (MTI-OMSZ). AZ országos, 40,0 fok (Orosháza, 1905.) nem dőlt meg.

A nagy légköri labilitás miatt további heves zivatarokra lehet számítani, amelyeket felszakadás, jégeső és viharos szél kísérhet.

A Dunántúl mellett keleten is heves cellék alakultak ki. A mai napra jellemző, hogy a napos időt előbb erőteljes gomolyosodás követte, melyekből zivatarok is fejlődtek. Mátészalka sem maradt ki az "égi áldásból" - webkameránk mindezt szépen megörökítete.

Békéscsabán kihelyezett műszerünk déltán 3 óra előtt 10 perccel 38,1 fokot mért, majd zivatar érte el a térséget: jelenleg, 18 órakor 26,2 fok van. A heves zivatarokban jellemzően rövid idő alatt hirtelen hűlhet a levegő a csapadék és a szél hűtőhatása miatt.

Dunaújvárost negyed 6 körül érte el a vihar:

Szentes nagyjából ugyan ez idő tájt:

 

Csütörtökön is volt villámparadé többfelé az országban, André Krisztián nevű olvasónk egy fotón meg is örökített egy villámot.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat