2018. szeptember 24., Gellért

Zivataros Anatólia a műholdképen


ICI Interaktív Zrt. - 2013. április 4., csütörtök, 14:46

Európa középső és keleti részét hosszan elnyúló frontzónák felhőzete borítja. Kis-Ázsia felett egy hidegfront vonult át, ami mögött zivatarok pattantak ki látványossá varázsolva a műholdképeket.

Hidegfrontok mögött gyakran képződnek gomolyfelhők, amelyekből futó záporok (hózáporok) alakulhatnak ki. Ma ilyen felhőátvonulásos idő alakult ki Kis-Ázsiában, és a légrétegződés nemcsak a záporok, hanem a zivatarok kipattanásának is kedvezett. A hidegfront mögött magasra tornyosult cumulonimbus zivatarfelhők „pamacsai" látványosan kirajzolódtak és elkülönültek a műholdképen az Anatóliai-félsziget keleti felén húzódó hidegfront zárt felhősávjától.

 

A zivatarok a villámtérképen (blitzortung.org)...

 

és a zivatarfelhők a műholdfelvételen (Sat24.com)

 

A térségben egyébként általában 15, 20 fokig emelkedett a hőmérséklet. Nálunk délnyugaton is csak néhol közelítette meg, érte el a 10 fokot a csúcsérték, és pár napig még folytatódik a hűvös idő. A jövő hét közepén azonban már országszerte 10 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet, megközelítve az évszaknak megfelelő értékeket.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat