2018. szeptember 21., Máté

Zivatarokat és viharos szélt is okozott a markáns hidegfront


ICI Interaktív Zrt. - 2011. augusztus 8., hétfő, 09:18

A hidegfront hétfő délután eleinte északnyugaton, majd a főváros térségében okozott záporokat, estétől a Tiszántúlon pedig heves zivatar is előfordult felhőszakadással.

Estétől a hidegfront átlépte a Tiszát, és a keleti megyékben többfelé tört ki heves zivatar az akkor még mindig fülledt, meleg levegőn. Sokfelé fordult elő felhőszakadás, Hajdúszoboszlón néhány perc alatt 15 mm csapadék hullott, majd hétfő reggelig újabb 20 mm. A keleti határszélen a hőmérséklet este kilenckor még elérte a 28, 29 fokot.

Hat órára a hidegfront már a Tisza vonalát is elérte. Attól keletre még mindig 30-32 fokos volt a levegő, miközben például Szentgotthárdon 15 fokot mértek. A front vonalában és attól keletre intenzív záporok, helyenként zivatarok alakultak ki.


A Balaton környékén viharos széllökések is voltak a front átvonulása idején (idojaras.hu kamera)

Három órakor közvetlenül a front előtt intenzív záporok alakultak ki Komárom-Esztergom és Pest megyékben, valamint a Dunakanyarban. Jóval keletebbre, a Hajdúságban és a Nyírségben is heves záporok jelentek meg az igazi kánikulában. Nőtt a különbség az országban: Északnyugaton 17 fokot, délkeleten 33 fokot mértek. A front mögött a szél sokfelé viharossá fokozódik, Tapolcán 82 km/órás széllökést mértek.


Intenzív záporeső vonul át Esztergom térségében három óra körül (idojaras.hu videó)

Kettő óra környékén a nyugati, északnyugati határszélen esővel, záporesővel megérkezett a hidegfront. A szél északira, északnyugatira fordult, és fokozatosan megerősödött. A hőmérséklet 20 fok alá csökken. Délkeleten 33 fokot mértek, a különbség megközelíti a 15 fokot.


Csapadéksáv érkezik Körmendre a kora délutáni órákban (idojaras.hu videó)

13 órakor a déli és délkeleti határszélen 32 fokot, míg északnyugaton csupán 20 fokot mértek. Ez azonban még nem a hidegfront hatása, hanem a felhőzet- és szélviszonyok következménye.

Délelőtt fokozatosan megélénkült a délnyugati szél, amellyel átmenetileg a vasárnapinál is melegebb légtömeg érkezett Magyarország fölé.A déli, délkeleti határszélen közel 35 fokra forrósodott hétfő délután a levegő (idojaras.hu kamera)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat