2018. július 16., Valter

Zivatarok tombolnak az országban, és még nincs vége


ICI Interaktív Zrt. - 2013. május 28., kedd, 11:17

Immár nem csak a kánikulának, hanem a zivataroknak köszönhetően is a nyarat idézi az időjárás. Csütörtökön sokfelé tomboltak heves viharok, a fővárosra kétszer is lecsapott a vihar.

A nyugaton, délnyugaton élők már korán reggel villámlásra, dörgésre ébredhettek, a viharokat pedig erős, olykor viharos szél, felhőszakadás, és helyenként jégeső is kísérte. A Dunántúlon sokfelé egész nap ilyen változékonyság volt jellemző, a felmelegedés is mérsékeltebben alakult: a nyugati határ mentén délután több helyen a 20 fokot sem érte el a hőmérséklet, miközben keleten ismét 30 fok fölé melegedett a levegő.

Az ICI Interaktív Zrt. az ország számos pontján üzemeltet meteorlógiai mérőállomást

Az állomások által mért hőmérsékletek igencsak különböztek: csütörtökön délután 3 órakor a nyugati határ mentén mindössze 19, míg Bácsalmáson 32 fok volt

Fülledt, labilis lett a levegő napközben keleten is, és közben a Dunántúlon is többfelé kisütött a nap. Délután 5 óra körül aztán a Balaton vonalában egy észak-déli irányú zivatarláncolat képződött percek alatt, ami gyorsan haladt kelet, északkelet felé, és a fővárost is elérte. Útja során sokfelé felhőszakadás kísérte, Bakonycsernyén például 20 perc alatt 12 mm csapadék zúdult le (ez a májusi, sokéves havi átlagnak az egyötöde!). 

Heves zivatar csapott le estefelé Bakonycsernyére

Az ICI Interaktív Zrt. mérőállomásának kamerafilmje

A vihar este 7 óra után Budapestet is elérte, de inkább csak a budai oldalon jellemezte heves kísérőjelenség a rendszert. Közben dél felől újabb zivatarlánc lépett be az országba, és este már a Duna vonalában tomboltak a viharok, amik észak felé haladva ismét célba vették a fővárost. Fél 10 után aztán rövid időn belül másodszor is zivatar érte el Budapestet, és ez még hevesebb és nagyobb kiterjedésű volt, mint a korábbi.

A Sat24 műhold infravörös tartományában készült képe mutatja, milyen nagy területre terjedtek ki a konvektív események a Dunakanyar környékén:

Minél fehérebb a felhő, annál magasabbra nyúlik fel, és annál hevesebb események lehetnek alatta

(Sat24 - infravörös tartomány, este 10 óra)

Pénteken az előrejelzések szerint ismét többfelé alakulhatnak ki zivatarok, néhol viharos széllel, felhőszakadással és akár jégesővel is.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat