2018. július 16., Valter

Zivatarok húsvét előtt, alatt és után is


ICI Interaktív Zrt. - 2014. április 23., szerda, 11:50

Húsvét hétvégéjén, majd a következő hét elején is sokfelé alakulnak ki záporok, zivatarok. Nagyszombaton északkeleten, majd a Dunántúl északi felén egy zivatarlánc okozott többfelé jelentős csapadékot. Kövesse velünk az ünnepi hosszú hétvége, valamint a következő napok mozgalmas időjárását!

Este a Kisalföld északnyugati sarkában, a Soproni-hegység térségében alakult ki eg zivatarcella. Az ICI interaktív Meteorológia ágfalvai webkamerája megörökítette az éppen még a nap látóhatár mögé bukása előtt érkező zivatar látványos peremfelhőjét!

Az ICI Interaktív Meteorológia ágfalvai webkamerájának 2014. április 22. 19:15 és 20:15 óra között készült filmje. Egy szép zivatarcellával búcsúzott a nap...

Délután a felhőzet nyugat felől szakadozni kezdett, a Dunántúlon sokfelé kisütött a nap.

Az ICI Interaktív Meteorológia fonyódi webkamerájának képe 2014. április 22. 16:00 órakor. A Dunántúlon akkortájt sokfelé kellemes, napos idő volt.

Közben kora délután "beindult" a konvekció is a légkörben. Északkeleten többfelé pattantak ki zápor-, illetve egy-két helyen zivatarcellák.

Aggteleki égkép 2014. április 22-én 13:00 és 15:00 között. Északkeleten kora délután többfelé alakultak ki záporok, de egy-két cellát zivatartevékenység is kísért.

A húsvétot követő kedden egy nagy kiterjedésű csapadéktömb áztatta az ország középső tájait. A légkörben lévő nagy mennyiségű ún. kihullható víztartalom, és a csapadékzóna lassú – kissé szokatlan módon délnyugatról északkeletre történő – mozgása miatt helyenként – így a fővárosban is – felhőszakadás intenzitású eső enyhítette némileg a szárazságot. Emellett sokfelé érezhetően fülledtebb lett a levegő.

Az ICI Interaktív Meteorológia Budapest 18. kerületi webkamerája így örökítette meg 2014. április 22-i, kora délutáni felhőszakadást. 13:30 és 14:00 óra között – azaz nagyjából fél óra alatt – több, mint 7 milliméternyi csapadék zúdult a kerületre.

Húsvét hétfőjén az időjárás kegyes volt a locsolkodókhoz: keleten a kellemes, napos időben 20 fok fölé melegedett a levegő, és a változékonyabb középső és dunántúli vidékeken is csak elvétve alakult ki kisebb zápor. 

Hazánk hőtérképe hétfő kora délutánról az ICI Interaktív Meteorológia mérései alapján

Húsvétvasárnap a kora délutáni órákban ismét "beindult" a légkör: a továbbra is igen labilis, nagy nedvességtartalmú levegőben a déli megyéket kivéve sokfelé pattantak ki hirtelen záporos csapadékot adó cellák, sőt, előbb az Északi-középhegység térségében, majd a Kisalföld északkeleti részén egy-egy cella zivatarrá fejlődött. A Sopron környéki zivatart a villámtevékenység mellett jégeső is kísérte!

Az ICI Interaktív fertőszentmiklósi webkamerája megörökítette a 2014. április 20-án, Húsvétvasárnap a délutáni órákban a Kisalföld északnyugati részén kifejlődött zivatarcella érkezését, melyből jég is hullott! Reméljük, hogy a vihar nem mosta el nagyon a videón látható rendezvényt... (a kamerafilm 14:50 és 15:50 között készült)

 

Délután 4 óra után a vihar elérte a fővárost is.

Így érkezett a vihar Budapestre

Kora délutánra északkeleten többfelé alakultak ki zivatarok, amelyek az Északi-középhegység térségébe érve hamarosan egy nyugat-kelet irányú zivatarlánccá álltak össze. A zivatarokat intenzív villámtevékenység kíséri, valamint azok környékén rövid idő alatt jelentősen – helyenként akár 8-10 fokkal is – lecsökkenhet a hőmérséklet.

Az ICI Interaktív Meteorológia által 2014. április 19-én 15:35 órakor mért hőmérsékleti értékek. Az átvonuló zivatarok hatására többfelé – északkeleten, a Tiszántúl déli és a Dunántúl északi felén is – jelentősen lecsökkent a hőmérséklet.

  
Az ICI Interaktív Meteorológia által 2014. április 19-én mért hőmérsékleti értékek napi menete Makón (balra) és Tokajon (jobbra). Előbbi településen kevesebb, mint fél óra alatt több, mint 7 fokot zuhant a hőmérséklet!

Az ICI Interaktív Meteorológia makói webkamerájának képe 2014. április 19-én nem sokkal 13 óra után. Jó láthatóak az intenzív csapadék "húzta" csíkok.

Nagyszombaton, a délelőtt áthaladó – és szokatlan módon délkelet felől (!), Erdélyből érkező – hidegfront mentén többfelé alakult ki eső, zápor. Majd a front mögött felszakadozott a felhőzet, de emellett a nedves, labilis levegőben gyorsan beindult a konvekció: egymás után jelentek meg az égen tornyosuló gomolyfelhők.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat