2020. február 20.,

Zivatarok érkeztek térségünkbe


ICI Interaktív Zrt. - 2013. augusztus 25., vasárnap, 14:16

Vasárnap délután megérkeztek az első zivatarok a délnyugati megyékbe. Hétfőn reggel ismét délnyugati irányból várható egyre többfelé zápor, zivatar.

Hétfőn délutánra már szinte az egész országot érintette valamikor a nap folyamán a csapadékzóna, ami jelenleg kelet, északkelet felé halad. Mögötte egyre többfelé kisütött a Nap, ennek hatására a levegő is rohamosan melegedni kezdett: Balatonföldváron például rövid idő alatt 4 fokot emelkedett a hőmérséklet. Kedden főleg a Dunántúlon alakulhat ki eső, zápor, emelett pedig napsütésre is számíthatunk.

 Az ICI Interaktív Meteorológia Balatonföldváron kihelyezett mérőállomása már szikrázó napsütést mutat hétfőn délután fél 5-kor

 

délelőtt azokon a helyeken, ahol kisütött a Nap, már 6-7 fokkal jobban felmelegedett a levegő, mint az esős dunántúli tájakon. A csapadéksáv északkelet felé halad, hamarosan eléri a főváros környékét is. Közben a Dél-Alföldön is zivatarok jelentek meg.

 Az ICI Interaktív Meteorológia hőtérképe a délelőtt fél 11-es hőmérsékleteket mutatja

Hétfőn reggelre már elhagyta térségünket az esti csapadékzóna, átmenetileg felszakadozott a felhőzet, de többfelé sűrű ködfoltok képződtek.

A sat24 infravörös tartományban készült műholdképén az átmeneti felhőzetcsökkenés figyelhető meg

Hajnali 6 órakor azonban már egy újabb, intenzív csapadékzóna érkezett Szlovénia felől, amiből heves felhőszakadások alakultak ki, egy-két helyen zivatar is volt. 

Pécsett csaknem 10 mm-t mértünk a 15 perces felhőszakadásból, am aztán csendesebb esőbe váltott át

Az ICI Interaktív Meteorológia kihelyezett műszerének kamerafilmje

Vasárnap este 8 és 9 óra között már az ország nagy része kapott abból a csapadéksávból, ami a délutáni órák óta vonul végig térségünkön. Az alábbi infravörös tartományban készült műhöldképen látszik, hogy a nyugati, délnyugati megyékben már szakadozik a felhőzet. 

Infravörös tartományban készített műhöldkép 20:30-kor - forrás: Sat24.com

 

A zivatartevékenység a kora esti órákra alábbhagyott, azonban összefüggő felhősáv öntözi térségünk déli, délunygati megyéit. Az alábbi filmen Pécs városát éri el a csapadék, de láthatóan veszített már intenzitásából. 

Pécsi kameránk által rögzített események 13:45 és 16:45 között - ICI Interaktív Meteorológia

 

A délutáni órákban megjelentek a hétvége első zivatarcellái, ezzel zivataros időszak vette kezdetét. Az alábbi 15:00 órakor készült műholdképen jól látható, hogy míg az ország keleti megyéiben kissé felhős, nyugaton erősen felhős, borult az idő, délnyugaton zivatarok pattantak ki és keleti irányba haladnak. A cellák várhatóan a késő délutáni órákra gyengülnek, marad azonban a kevésbé intenzív, de nagy területű eső a déli megyékben.

A változóan felhős időben délnyugaton már zivatarok okoznak csapadékot - forrás: Sat24.com
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat