2020. február 22.,

Vízben gázolnak Észak-Ausztráliában


ICI Interaktív Zrt. - 2011. február 16., szerda, 11:24

Két nap alatt fél méter eső esett Ausztrália északi partvidékén, helyenként térd fölé ér a víz az utcákon. A monszunszerű esőzést egy trópusi ciklon okozza.

Ausztrália északi részén a Carlos névre keresztelt, egyes erősségű trópusi ciklon özönvízszerű esőzést okoz. Darwin városában az elmúlt két napban több mint fél méter eső hullott, és a nedves légtömegeknek még van utánpótlása. A lokálisan intenzív csapadékhullás elsősorban annak köszönhető, hogy a ciklon mindössze alig 2 km/órás sebességgel halad kelet, délkelet felé, így egy adott terület fölött sokáig tartózkodik, nagy mennyiségű esőt zúdítva rá. Az esőzés mellett viharos erejű széllel is sújtja a térséget: a 100 km/órát megközelítő szélrohamok hatására 3 méteres hullámok verik a partokat.

Az évnek ebben a szakában ugyan nem szokatlan a sok csapadék, novembertől márciusig tart ugyanis a trópusi monszun időszak, és februárban átlagosan 330 mm csapadék hull Darwinban. Az elmúlt két nap azonban szokatlan monszunszerű esőket hozott, több mint másfél havi mennyiség esett. Így noha még csak február közepe van, már az éves összeg több mint fele, mintegy 900 mm csapadék esett a térségben. Ezzel az elmúlt 8 év legcsapadékosabb hónapja lett az idei február.

A vihar miatt átmenetileg lezárták a darwini repteret, és több iskolában is tanítási szünetet rendeletek el. Fák tucatjai csavarodtak ki és elektromos vezetékek szakadtak le a viharos időben. Több házat elöntött a víz, és az telítődött csatornákból visszaáramlott a szennyvíz.

A február elején Queenslandet elérő ötös erősségű Yasi ciklonból sem hullott ennyi csapadék. A legtöbb esőt kapó Innisfail városában is mindössze 160 mm-t mértek a ciklon átvonulása idején. A Yasi ugyanis gyakorlatilag átviharzott a térségen, míg a Carlos csak nagyon lassan helyeződik át.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat