2020. január 21., Ágnes

Visszatér a hőség!


ICI Interaktív Zrt. - 2017. augusztus 24., csütörtök, 12:32

Alig hagytuk magunk mögött az előző kánikulai időszakot, máris egy újabbal nézünk szembe. Az országossá fokozódó hőség pedig a hétvégén már nem csak az arra érzékenyek, de másoknál is sokféle panaszt okozhat. Cikkünkből megtudhatja, hogyan vészelheti át a megterhelő napokat!

Bár múlt héten tapasztalt kánikulai időszak nem volt kimondottan hosszú életű, de így is nagy megkönnyebbülés kísérte a vasárnapi hidegfronttal érkező felfrissülést. Még azzal együtt is, hogy a frontot igen jelentős lehűlés követte, a markáns változás pedig sokakat megviselhetett. Felerősödtek görcsös panaszok, a szeles időben pedig többen ingerlékenyebbek, agresszívebbek lehettek a megszokottnál. A szívbetegeket szervezetét szintén jelentősen igénybe vette a nagymértékű váltás.

A kellemes nyári napokat követően a hét során tehát ismét visszatér a hőség. A Kárpát-medence térségében kiépülő anticiklonnak köszönhetően ráadásul a frontok is többnyire elkerülnek bennünket, a hétvégéig várhatóan megszakító felfrissülés nélkül erősödik a nappali felmelegedés. A hőhullám a hétvégén éri el a tetőpontját, amikor is országossá erősödik a forróság, sőt a hőséghez fülledtség is társulhat.

A jelenlegi előrejelzések szerint a középső, illetve a déli tájakon egészen 36, 37 fok közelébe emelkedhet a hőmérő higanyszála, vagyis nem kizárt, hogy akár a napi melegrekord is megdőlhet. Az augusztus 26-ára, szombatra vonatkozó országos napi maximumhőmérsékleti rekord ugyanis 38 fok, az augusztus 27-ére, azaz vasárnapra pedig 38,7 fok.

 

Augusztus 25. és augusztus 31. közötti időszakra vonatkozó előrejelzés

A fokozódó hőség különösen az idősek, a keringési betegségben szenvedők, illetve a túlsúlyosak számára megterhelő, de a folyamatos hőterhelés az egészséges szervezetet is rendkívüli módon igénybe veszi. A forró, a hétvégén ráadásul várhatóan fülledt idő sokféle panaszt kiválthat:

-       Többeknél fejfájás, illetve migrén léphet fel.

-       Sokan napközben sem tudnak szabadulni az álmosságtól és a fáradtságtól.

-       A szív- és érrendszeri betegségben szenvedők különösen veszélyeztetettek, náluk a gyakori vérnyomás-ingadozuások kívül légszomj, sőt, akár rosszullét is jelentkezhet!

-       A melegben egyesek ingerlékenyebbek lehetnek a megszokottnál.

Az újabb hőhullámnak várhatóan egy hétfőn érkező hidegfront vethet véget, ám a mostani számítások szerint a front mögött a korábbinál kevésbé drasztikus lehűlés ígérkezik.

A következő videóban életmentő tanácsokat hallhat a markáns hidegfront átvészléséhez, kattintson ide!

Iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, és tudja meg első kézből, mi vár Önre, hogy időben felkészülhessen az Önt érintő, időjárás okozta hatásokról!

 

Friss humánmeteorológiai információkért és előrejelzésért, valamint további tanácsokért ajánlott felkeresni a www.meteoklinika.hu weboldalt, ahol az időjárás emberi szervezetre gyakorolt hatásáról bővebben is tájékozódhat.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat