2018. július 22., Magdolna

Világszerte tovább emelkedik az üvegházgázok koncentrációja


ICI Interaktív Zrt. - 2011. november 10., csütörtök, 11:03

Aggodalomra ad okot, hogy (az előzetes várakozásokkal ellentétben) tavaly tovább emelkedett a légkör üvegházgáz-koncentrációja.

A NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration - magyarul Nemzeti Éghajlati Adatközpont) szerdán kiadott egy tanulmányt, amelyből kiderül: az elmúlt évben a globális felmelegedést okozó gázok, mint például a szén-dioxid és a metán mennyisége tovább emelkedett az atmoszférában. A tény már csak azért is elkeserítő, mert manapság másról sem lehet hallani, minthogy a fejlett és fejlődő országok visszafogják a károsanyag-kibocsátásukat, éppen az üvegházhatás mérséklése érdekében. A vizsgált, „átlagos üvegházgáz index"-nek nevezett változót 1,29-nek mérték 2010-ben. Mindez azt jelenti, hogy az ember által a légkörbe juttatott üvegházhatású anyagok 29%-kal nagyobb mértékben vannak jelen a levegőben az összehasonlítás bázisévének tekintett 1990 óta.

A CO2-koncentráció antropogén eredetű emelkedéséért továbbra is a kőolaj, a földgáz, valamit a szén tüzelése okolható. A következmények pedig beláthatatlanok lehetnek: köztudott, hogy a klímaváltozás növekvő élelmiszer- és vízhiányt okoz, segíti egyes fertőző betegségék terjedését, és hatással van a társadalomra, mezőgazdaságra, az egyes országok gazdaságára. Míg a globális szén-dioxid mennyiség 1990-ben 354 ppm (db/millió darab, gáz esetében cm3/m3, térfogatszázalék) volt, addig 2009-ben 386-nek, míg 2010-ben 389-nek adódott ez az érték. Az ipari forradalom előtt a szint csupán 280 ppm volt, vagyis azóta jelentősen dúsult a szén-dioxid koncentrációja a levegőben. Vizsgálatok szerint a felmelegedéshez a CO2 nagyjából 69%-al járul hozzá az antropogén összetevők közül.

Nem csak a szén-dioxid okolható a felmelegedésért: a metán, a különféle nitrogén-oxidok ugyanígy komoly mértékben fokozzák a felmelegedést, és ezek szintje szintén emelkedett a tavalyi évben.

Úgy tűnik tehát, hogy a hosszabb tartózkodási idejű üvegházhatású gázok még sokáig problémát fognak okozni társadalmunk számára, és valószínűleg tovább kell szigorítani a már meglévő, mérséklést előíró intézkedéseket. Mindezek ellenére a legújabb adatok szerint soha annyi káros anyagot nem bocsátottak a levegőbe az amerikai gyárak, mint 2010-ben.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat