2018. szeptember 18., Diána

Viharos szél repítheti a Mikulás szánját


ICI Interaktív Zrt. - 2013. december 17., kedd, 15:18

A jelenlegi számítások szerint december 6-án reggel éri el hazánkat az a markáns hidegfront, ami mögött napokig erős, viharos szél és téli hőmérsékletek, azaz nagyon kellemetlen idő lesz.

Az Észak-Európát fenyegető viharciklon hidegfrontja a legfrissebb számítások szerint pénteken, azaz Mikulás napján éri el térségünket északnyugat felől. A magasban az eddigiekhez képest több fokkal hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé, miközben a talajon megerősödik, a Dunántúlon többfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél. A front által okozott csapadék mennyisége még erősen bizonytalan, de ahogy közeleg az időpont, egyre biztosabbá válik majd, hogy kifehéredik-e valahol a táj. Most a legvalószínűbb az, hogy elszórtan futó hózáporok lehetnek, de a kiterjedt, nagy havazásra még várni kell. Érdemes folyamatosan követni naponta többször is frissülő előrejelzéseinket!

A legerősebb széllökések a Kisalföldön és a Bakony térségében várhatóak, ott akár a 80-90 km/órát is meghaladhatják a maxmális lökések, a 50-60 km/órás szélsebesség pedig országszerte nagy területen jellemző lehet. Mindeközben a magasban drasztikus hűlés zajlik, néhány óra alatt 8-10 fokkal hidegebb légtömegek érkeznek.

A hétvége egészen végig szelesnek látszik, az éjszakai fagypont alatti hőmérséklettel és a nappali hideg idővel együtt nagyon kellemetlen időt eredményez -  markáns légköri változás zajlik le ez alatt a pár nap alatt.

A GFS modell úgynevezett ensemble (együttes) futtatásának eredménye Budapestre: a felső görbeseregen jól látszik, hogy Mikulás napján alig pár óra alatt akár 8-9fokot is hűlhet a hőmérséklet a magasban (sárga ellipszis).

 (Forrás: wetterzentrale.de)

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat