2018. augusztus 17., Jácint

Viharos az idő Nyugat-Európában


ICI Interaktív Zrt. - 2013. január 27., vasárnap, 15:32

Nyugat-Európát sorra érik el a markáns ciklonok erős szelekkel és sorozatos csapadékkal. Orkánszelek is fújtak. Az egyik ciklon épp fölénk húzódik, de az Alpok legyengíti.

Az Atlanti-óceán felől sorra érik el Európát az erőteljes ciklonok, amelyek viharos szelekkel és bőséges csapadékkal ostromolják a kontinens nyugati felét az elmúlt hetekben. Ez eddig főként Ibériát érintette, a ciklonok legújabb hullámában azonban a Brit-szigeteken is megerősödött a szél péntek óta. Rövid szünet után azombaton Spanyolországban már ismét többfelé meghaladták a maximális széllökések a 80-100 km/órát, és ekkor Izlandon és Norvégiában is előfordultak erősen viharos szelek. Helyenként orkán erejű szelek fújtak a Brit-szigeteken és a norvég partvidéken, a legnagyobb lökések ezeken a tájakon elérték a 120-140 km/órát.

 

Összesített széltérképen a szombati nap szélviszonyairól lehet tájkozódni. A térképen a legerősebb lökés a spanyolországi Tortosa városához kötődik, de Norvágiában, Izlandon és a Brit-szigeteken
voltak 110-120 km/órát meghaladó lökések is.

 

A viharos idő a Jolle nevű viharciklonnak köszönhető, amelynek középpontja Izland és a Brit-szigetek között örvénylik, hosszan elnyúló frontzónája pedig Norvégiától Ibériáig átszeli a kontinest. A Jolle frontzónái Közép-Európa felé haladnak, ennek melegfrontja okozta nálunk a felhősödést, este pedig már havat is hoz az északkeleti országrészbe. Hidegfrontja hétfőn halad át térségünkön. Az Alpokat elérve azonban a frontálzóna hullámot vet és legyengül, így nálunk csak mérsékelt, gyenge szelekre kell számítani, és a hidegfront ellenére az idő is enyhülni kezd.

A Jolle mögött hétfőn egyébként már egy újabb ciklon ostromolja majd Európa északnyugati részét, így továbbra is többfelé kell 90-100, helyenként 120 km/órát meghaladó szelekkel számolni, a viharos idő pedig kedden sem ér véget - bár ekkor némileg csitul a szél.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat