2018. július 22., Magdolna

Viharokkal búcsúzik a hét


ICI Interaktív Zrt. - 2013. június 24., hétfő, 12:15

A péntekihez hasonlóan heves viharokra számíthatunk vasárnap este és éjszaka is.

Este fél 12-kor a legintenzívebb zivatarok már a Duna-Tisza-közén jártak, ismét felgyorsult tehát a rendszer. Már az Északi-középhegység területén is villámlik, a front pedig folytatja útját a Tiszántúl felé, várhatóan egészen hajnalig nem hagyja el hazánkat.

A Duna-Tisza-közén lévő Soltvadkertet közelíti a viharzóna, az ICI által kiheylezett mérőállomás közelében sűrű villámlást mutat a műszer kamerája

23 órakor a főváros nagy részén már esett az eső, és szinte mindenhol villámlás és mennydörgés kísérte az "égi áldást", de szerencsére a zivatart nem kísérte viharos szél. 

Este 11-re átlépte a Duna vonalát a zivatarlánc

Infravörös tartományban készült műholdkép (sat24)

22 órakor érte el Budapest határát a csapadékzóna, aminek átmenetileg lelassult a mozgása. A budai kerületekben villámlott, felhőszakadás is volt, Pesten ekkor elszórt záporok tarkították az időt.

A Duna volt a választóvonal este 10 órakor - keleten még mindig 22, 23 fok jelenik meg több helyen az ICI Interaktív Zrt. hőtérképén, ami az országos mérőhálózatunk adatait mutatja

Negyed 10 körül a vihar a Bakonyra is lecsapott, fél órán belül pedig a fővárosban is leszakadhat az ég, sőt, ekkor már a XVIII. kerületben is dörgést, morajlást lehetett hallani. Ezalatt az egész Közép-Dunántúlon tomboltak a viharok, és kicsit sem veszítettek erejükből.

Bakonycsernyén 21 óra után tört ki a vihar, előtte pedig annak látványos falfelhője húzódott a település fölé a szürkületben

Az ICI Zrt. kihelyezett kamerájának képén az örvénylő szerkezet is kivehető

9 órakor a zivatarlánc a Duna felé haladt, többek között Budapest irányába. Közben egyes gócok még erősödtnek is benne, az egész napos nyári idő megnövelte a légkör energiáját és labilitását. Ezalatt a front mögött csökkent a felhőzet, nyugaton még napnyugta előtt elcsendesedtek a viharok.

A 2 órája még viharos Somogysárdon a felhőket gyönyörűen megszínezte a lenyugvó Nap

Az ICI Zrt. mérőállomásának kameraképe

Este 8-kor az egész Dunántúlt beborította már a viharfelhőzet. Alatta sokfelé felhőszakadás, heves viharok tombolnak, miközben keletebbre még nyárias az idő.

Óriási árnyékot vet a lemenő Nap sugaraitól a zivatarfelhő - ennek köszönhetően a felhőmentes tájak is felhőárnyékban vannak a Tiszántúl déli részén

sat24 műhold látható tartomány

Szerte az országban működtet meteorológiai mérőállomást az ICI. A műszerek által mért hőmérsékleteket mutató hőtérképen nagyon szépen kirajzolódik, hogy hol tartott 3/4 8-kor a zivatarlánc.

Nagyjából a Dunántúl feléig jutott el 8 órára a láncolat, ami rendületlenül északkeleti irányba mozog

Fél 8-kor már Pécsett és Somogysárdon tombolt a vihar - utóbbi településen gyönyörű mammás struktúrát vett fel a zivatarfelhő alja, ezt a helyi kameránk lefilmezte:

Vihar érkezett Somogysárdra - a film végén megfigyelhető mammák a zivatarfelhő eljából türemkednek ki

Az ICI Zrt. mérőállomásának kamerafilmje

Este 7-re Körmendre is megérkezett a felhőszakadás, ekkor 21 fokot mértünk a városban. Mindeközben Makón 29 fok volt, és vakító napsütés.

A körmendi zivatarfelhő üllője (balra) és a makói nyár

Az ICI Interaktív Meteorológia állomásainak kameraképei

Fél 7-kor hirtelen csapott le a vihar a Zala megyei Teskándra: az egyik percben még felhő sem volt az égen, rövid idő múlva pedig sötétség borult a tájra.

 Teskándra percek alatt csapott le a zivatar

Az ICI Zrt. mérőállomásának kamerafilmje

 

Iharosberényi és teskándi állomásunkat ekkor még csak a cella széle érintette, de már ez is elég volt ahhoz, hogy eleredjen az eső, az erős kifutószél pedig mindkét helyen 20 perc alatt 5 fokot hűtött a levegőn. Teskándon gyönyörű szivárványt is láthattunk pár percig.

Szivárvány tűnik elő az esőfüggöny mögül az ICI Interaktív meteorológia mérőállomásának kameraképén fél 7 előtt

Estefelé, 6 óra előtt nem sokkal egy óriási zivatargóc alakult ki a délnyugati határnál. Szinte a semmiből fejlődött ki a viharfelhő, ami nagyon gyorsan óriási méretűvé hízott, szinte beterítene két megyét. A műholdképen az is látszik, hogy hazánk legnagyobb részén ekkor még verőfényes napsütés uralkodott.

 

A sat 24 műhold látható tartományban készült képe az óriási felhőtömbről

 

Ehhez képest vasárnap délután fél 4-kor hazánk felett még egy kósza felhő sem takarta az eget, de Szlovéniában már megjelentek a vastag, kiterjedt gomolyfelhők, amik Magyarország felé tartanak. Némelyik már most olyan magasra nőtt, hogy villámlás és heves események is lehetnek alatta, és várhatóan az esti órákra tovább erősödnek.

A sat24 műhold látható tartományban készített képe 15:30-kor

Magyarország felett derült az ég, de már látszik délnyugatra a front vastag felhőzete

Este hozzánk is megérkezik a hidegfront, ami a viharokat okozhatja. Délnyugat felől északkelet felé halad, útját zivatarok, felhőszakadás, viharos szél, és sajnos jégeső is kísérheti. A front mögött felfrissül és kitisztul az idő, de hétfőn nagyjából 4-5 fokkal hűvösebb lesz már délután, mint ma volt. Vasárnap délen többfelé elérte a 30 fokot a hőmérséklet.

Az ICI Interaktív Meteorológia kiterjedt állomáshálózata által mért hőmérsékletek vasárnap délután fél 4-kor

Délen "repkednek" a 30 fokok

 

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat