2020. február 24., Szökőnap

Viharobjektumok az Indiai-óceánon - műholdkép


ICI Interaktív Zrt. - 2012. január 26., csütörtök, 11:13

Egy trópusi depresszió és egy trópusi ciklon is látható a METEOSAT ma reggeli felvételén az Indiai-óceán fölött.

Kelet-Afrika és Madagaszkár partjai között halad éppen a Funso névre keresztelt trópusi ciklon. A legfrissebb adatok szerint az állandó szél sebessége 213 kilométer/óra a ciklonban, ami azt jelenti, hogy az ötfokozatú Saffir-Simpson-féle hurrikánskálán 4. fokozatúvá erősödött.

Az Indiai-óceán keleti részén, Ausztrália partjaihoz közel pedig az Iggy nevű trópusi depresszió látható a felvételen. A benne mért legerősebb széllökés jelenleg 100 kilométer/óra körüli, de az előrejelzések szerint akár 200 kilométer/óráig is erősödhetnek a következő napokban.

A meleg tengerfelszín fölött kialakuló alacsony nyomású rendszereket a bennük mért szélsebesség alapján osztályozzák. A kiadós csapadékot és orkánerejű szeleket produkáló trópusi ciklonok először trópusi depresszióként kezdik életüket, majd a szél erősödésével válnak trópusi viharrá, végül trópusi ciklonná.

A Funso és az Iggy névre keresztelt trópusi ciklonok a METEOSAT műhold infravörös tartományban készült képén 2012.01.26. 06:00 UTC-kor (Forrás: www.hurricanezone.net)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat