2020. február 28., Ákos, Bátor

Videón a gyorsan hátráló chilei gleccser


ICI Interaktív Zrt. - 2011. december 15., csütörtök, 11:17

A Jorge Montt gleccser olvadását rögzítették videóra a kutatók Chilében 2010 február és 2011 januárja között.

Chilében a Jorge Montt gleccser olvad a legnagyobb ütemben az összes közül, 2010 februárja és 2011 januárja között több mint egy fél mérföldet (kb. 800 m) húzódott vissza.

Andres Rivera glaciológus szerint a gyors olvadásért egyrészt a klímaváltozás felelős, másrészt pedig az, hogy a gleccser egy része egy mély fjord vizében helyezkedik el.

A videón - amit 1445 fotóból állítottak össze - a gleccser visszahúzódása látható 2010 február és 2011 január között. Forrás: AP

A világon számos hasonló kutatás folyik, ami a gleccserek olvadását dokumentálja.

A kutatók egészen addig nem tudták, milyen gyorsan húzódik vissza a gleccser, míg ki nem helyeztek két, napelemekkel felszerelt kamerát a terepre. A kamerák naponta 4 képet készítettek.

A gleccser kb. 1100 mérföldre délre található Santiago-tól, a Dél-patagóniai jégmezőn. Ez a mérsékelt övezet legnagyobb kiterjedésű jégborítása.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat