2018. szeptember 20., Friderika

Videó szemlélteti a Föld melegedését


ICI Interaktív Zrt. - 2013. január 16., szerda, 15:39

2012 a top 10 legforróbb év közé került. A NASA egy érdekes videón jelenítette meg a globális átlaghőmérséklet alakulását az elmúlt bő 100 évben.

Újabb érdekes videót tett közzé a NASA, amelyen 1880 és 2012 között követhetjük nyomon a földi átlaghőmérséklet alakulását, pontosabban annak az 1951-1980 közötti átlagtól vett eltérését. Míg nagyjából a 20. század közepéig a negatív hőmérsékleti anomáliák voltak többségben, az összefűzött képkockákon intenzív és szinte egyhangú melegedés mutatkozik az utóbbi néhány évtized során.

 

 

A kék színek az átlagosnál hűvösebb (negatív hőanomália), a narancsos színek az átlagosnál melegebb
(pozitív hőanomália) területeit mutatják az egyes években (forrás: youtube.com)

 

A kutatók szerint 2012 a kilencedik legmagasabb átlaghőmérsékletű év volt 1880 óta (14,6 Celsius-fokkal), és a ranglista első 9 helyezettje 2000 után következett be az 1998-as évet leszámítva. A forrósági dobogó csúcsán 2010 és 2005 áll. A legfrissebb elemzések szerint 0,8 fokkal magasabb jelenleg a globális átlaghőmérséklet az 1880-as értéknél - a légkör szén-dioxid-tartalma pedig meghaladja a 390 ppm értéket (ez kb. 35 százalékkal múlja felül az iparosodás előtti koncentrációt).

Noha az egyes évek nem feltétlenül lesznek mindig melegebbek, mint az azokat megelőző év, a tudósok úgy vélik, hogy a jelenlegi tendenciák mellett az egymást követő évtizedek egyre magasabb hőmérsékleteket eredményeznek majd.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat