2018. július 22., Magdolna

Vasárnaptól országos hőség köszönt be


ICI Interaktív Zrt. - 2012. június 15., péntek, 13:52

A napok óta előrejelzett forróság már nem sokat várat magára: vasárnaptól Kárpát-medence szerte 30 fok fölött alakul a napi csúcshőmérséklet, és az éjszakák sem hoznak felfrissülést.

Pénteken még az átlag körüli délutáni maximumokat mérhetünk, de egy fölént húzódó anticiklon előoldalán Afrika felől száraz, egyre melegebb légtömegek áramlanak térségünkbe. Szombaton még inkább csak délen és nyugaton, majd vasárnaptól már a legtöbb helyen 30, 35 fok körül tetőzik a hőmérséklet. 

Mindez szinte zavartalan napsütéssel, csapadékmentes idővel társul, felfrissülést csupán helyenként hozhatnak rövid záporok. Eleinte éjszakénként kellemesebben alakul a levegő hőmérséklete, a szellőztetés során hűsíthetjük a lakást, ám a jövő hét közepén már ez sem segít. A nagyvárosokban nem egy helyen 20 fok fölötti minimumok lesznek, ami ahhoz is hozzájárul, hogy a napi középhőmérséklet a 25 fokot is meghaladhatja. 

Szervezetünket már most készítsük fel a fokozott igénybevételre: csak könnyű étleket fogyasszunk (friss saláták, halak, zöldségek, gyümölcsök), a kánikulában pedig különösen kerüljük a megerhelő, zsíros és fűszeres ételeket. Nagyon fontos a folyadékpótlás: hűsítő limonádé, élénkítő zöld tea, de akár egy tányér hideg gyümölcsleves is kiváló erre.

Az UV-sugárzás értéke már szombattól az extrém tartományban alakul; ilyenkor bárki nagyon könnyen leéghet, legalább 40-es faktorszámú fényvédő szerekkel óvjuk bőrünket, valamint viseljünk napszemüveget is!

A napszúrás veszélye is fokozottan fennáll, ami a kisgyerekeket különösen veszélyzeteti: lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző napon a déli órákban, és ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor védjük fejünket sapkával, kalappal!

A jelenlegi állás szerint csütörtökön egy hidegfront felfrissítheti a levegőt, de még azután is maradnak az évszaknak megfelelő hőmérsékletek. 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat