2020. január 21., Ágnes

Vajon mivel ajándékoz meg minket az időjárás az ünnepek alatt?


ICI Interaktív Zrt. - 2015. december 22., kedd, 15:06

A karácsonyi ünnepek előtt gyakran felteszik a kérdést a meteorológusok számára: "Idén lesz fehér karácsony? Fog esni a hó az ünnepek alatt?" A válaszokért érdemes elolvasni a cikkünket!

2015 decembere eddig az átlagosnál jóval enyhébbnek adódott, és várhatóan a következő napokban sem kell jelentős lehűlésre számítani. Az enyheség mellett ráadásul érdemes kiemelni, hogy jelentős csapadékmennyiség sem volt a hónap során. Ezen két oknál fogva havazásra sem kellett számítani, ráadásul várhatóan a közeljövőben sem fog jelentősen változni az időjárási helyzet.

A csapadék- és fényszegény időszak annak köszönhető, hogy hazánk időjárását december nagy részében anticiklon uralta. Ha télen egy anticiklon több napon keresztül uralkodik a Kárpát-medencében, akkor az úgynevezett hideg légpárnás helyzet alakulhat ki. A Kárpát-medencére jellemző sajátosság ez, ilyenkor napokon keresztül borongós, szürke, lehangoló időjárás a jellemző. Gyakran tartósan párás, ködös idő a meghatározó. Csapadék legfeljebb szitálás lehet, a szél pedig általában gyenge vagy mérsékelt. A napi hőingás rendkívül alacsony, akár 1-2 foknál kisebb különbség is adódhat a hőmérséklet napi minimum és a maximum értéke között. Ennek az időjárási helyzetnek általában egy hidegfront vet véget, amelynek köszönhetően a hőmérséklet akár emelkedhet is.

A következő napokban a frontok tőlünk északra vonulnak majd, de hatásukat megérezhetjük, helyenként rövid időszakokra kisüthet a nap, de többségében a borongós területek lesznek a jellemzőek. A hőmérsékleti értékek várhatóan a pozitív tartományban alakulnak majd, csak néhol lehet hajnalonként gyenge fagyra számítani. Számottevő mennyiségű csapadékra nincs kilátás, legfeljebb szitálás lehetséges.

A várható időjárás 2015. december 23-29. között

Úgy tűnik a fehér karácsony idén elmarad hazánk területén. Ellenben érdemes ilyenkor egy kellemes túrát tenni a magasabb hegyeinkben, ugyanis a felhők felett mindig süt a nap.

Rubovszki János olvasónk fotója Bánkútról - 2015.12.20
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat