2020. január 21., Ágnes

Vajon ezúttal is számíthatunk fagyra a fagyosszentek idején?


ICI Interaktív Zrt. - 2017. május 11., csütörtök, 20:29

Habár az április is tartogathat (akár fagyos) meglepetéseket, a népi hiedelmek szerint az igazi nagy tavaszi lehűlés a fagyosszentekhez, május 12., 13., 14-éhez köthető. Idén sem maradtak el, sőt… Részletek a cikkben!

A fagyosszentek a magyar néphagyomány szerint Pongrác, Szervác, Bonifác napjai. Ilyenkor az évszázados megfigyelések szerint lehűlés, akár talajmenti fagy is előfordulhat. A meteorológia tudománya sokat fejlődött az elmúlt 100 évben, egyre inkább kiszorította a népi időjárás-jóslatokat a természettudományos modellezésen alapuló prognózis. Néhány regula, köztük a fagyosszentek azonban még a mai napig is megbízhatóan jelzik előre az időjárás-változást.

A népi jóslás többé-kevésbé idén is beigazolódott, bár a megbízhatóságából kicsit levon, hogy ezúttal jó néhány nappal korábban érkeztek a fagyosszentek. Május 7-én, illetve május 8-án, egymás után két hidegfront is átvonult hazánk térsége felett, a második mögött pedig több fokkal hűvösebb levegő árasztotta el a Kárpát-medencét.

Több helyen az ilyenkor szokásosnál jelentősen hűvösebb volt. Május 9-én 20,7 fok volt az országos maximumérték sokéves átlaga, ehelyett kedden alig 14,8 fok, május 10-én, szerdán pedig 20,8 fok helyett csupán 15, 1 fok körül mozgott a napi maximumhőmérséklet országos átlaga az ICI Interaktív Zrt, műszerei szerint.

Május 9-én (kedden) 14,8 fok, május 10-én (szerdán) pedig 15, 1 fok volt az országos napi maximumhőmérséklet az ICI Interaktív Zrt műszerei szerint.

Ráadásul az MTI közleménye szerint a 890 méteren fekvő Bánkúton kedd délután havazott, az Észak-Dunántúlon többfelé fagyott, szerda hajnalban pedig Koroncón -2,5 fokot mértek, amellyel megdőlt az országos napi hidegrekord is. A következő ábra jól látszik, hogy nem csak több fokkal hűvösebb volt az ilyenkor szokásosnál, de talajmenti fagy is előfordult. A képen a felső görbesereg a 850 hPa-os szint (megközelítőleg 1500 méteres magasasságban lévő levegőréteg) hőmérsékletének alakulását mutatja.

A GFS modell Budapestre vonatkozó, ún. ensemble (együttes) modellfuttatásának eredményein is jól látszik, hogy május 9-én, illetve 10-én az ilyenkor szokásoshoz képest (kék vonal) több fokot zuhant a 850 hPa-os nyomási szint (kb. 1500 m magasságban lévő levegőréteg) hőmérséklete (felső görbék/piros kör). (Forrás: wetterzentrale.de)

A hidegre fokozottan érzékenyek körében reggel sokaknál felerősödtek a kopásos ízületi bántalmak, napközben többen görcsös fejfájást, hasi- illetve izomgörcsöket tapasztalhattak. A vérnyomás- és keringési bántalmakkal élők számára is rendkívül megterhelő időszak volt ez: gyakoribbá vált a vérnyomás-ingadozás, felerősödtek a szívpanaszok.

A lehűlést követően, május 11-én aztán ismét melegedés kezdődött, együttal a fülledtség is visszatért. A jelenlegi előrejelzések szerint várhatóan ehhez hasonló,  kora nyáriasan meleg és rendkívül párás időre számíthatunk még a hétvégén is, ráadásul a napközben megnövekvő gomolyfelhőzetből összességében többfelé alakulhat ki zápor, zivatar, helyenként felhőszakadással, jégesővel. Tehát szigorúan véve a fagyosszentek időszaka idén nem lehűlést, hanem épp ellenkezőleg, kora nyárias, fülledt meleget hoz.

Az időjárás előrejelzett alakulása május 12. - május 18. között 

Az előttünk álló időszak különösen az idősek és a szívbeteg számára lesz megterhelő, a gyakoribb vérnyomás-ingadozás mellett többen légzési nehézségeket, illetve rosszullétet tapasztalhatnak. Az érintetteknek ajánlott kerülni a megerőltető fizikai munkát. A fokozottan melegfront-érzékenyek reggelente nehezebben, kialvatlanul ébredhetnek, napközben pedig fáradtság és koncentrálási problémák léphetnek fel. Élénkítésre érdemes a délelőtt folyamán néhány csésze zöld teát inni. Az allergiásoknak a pollenkoncentrációban hirtelen ingadozásokra kell számítani: zivatarok során a roncsolódó pollenek asztmatikus panaszokat okozhatnak, míg a csapadékhullást követően jelentősen enyhülnek a tünetek.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat