2020. január 21., Ágnes

Vajon a medvék mit gondolnak? Hosszú lesz az idei tél?


ICI Interaktív Zrt. - 2016. február 2., kedd, 14:12

Február 2-án a néphagyomány szerint a medve kijön a barlangjából és megjósolja, milyen hosszú lesz a tél. Vajon idén hogy döntött?

A népi időjóslás egyik jeles napja február 2-a, Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, ugyanis a hagyományok szerint ezen a napon jön ki a medve a barlangjából, majd „megjósolja", hogy mikor érkezik a tavasz. Ha kilépve a barlangjából meglátja a saját árnyékát, akkor visszabújik és alszik tovább, azaz messze van még a tél vége. Borult idő esetén azonban nem látja az árnyékát, ami a közelgő tavaszt jelzi számára.

Február 2-án napközben az ország jelentős részén erősen felhős, borult volt az ég, így jó eséllyel a barlangon kívül tölthette napját a medve az egyébként kellemes, tavaszias időben. Néhol azonban felhők jelentős része fátyolfelhő volt, szűrt napsütéssel találkozhatott a medve, így miután meglátta az árnyékát, hamar vissza is mehetett a barlangjába. Érdekesség, hogy az európai néphagyományok nem csak a medvéről, hanem egyes helyeken a borzról is említést tesznek, az olasz szokások a farkasról is szólnak, míg Észak-Amerikában az erdei mormota a február 2-ai "időjós".

Bár lehet alapja a régóta ismert hagyománynak, a legtöbb meteorológus nem igazolja ezeket a hiedelmeket. Egyelőre az biztosnak tűnik, hogy a következő napokban az átlagos februári időhöz képest magasabb csúcshőmérsékletek adódnak majd.

A várható időjárás 2016. február 3-9. között

Szerdán egy hidegfront érkezik, amelynek köszönhetően már nem kell sehol sem 15 fokos maximális hőmérsékletekre készülni, de a tél visszatérésétől sem kell tartani egyelőre. A hidegfrontra érzékenyek körében görcsös fejfájás jelentkezhet, ilyenkor az érintetteknek érdemes borsmenta teát fogyasztaniuk. A magnézium pótlása különösen fontos ebben az időszakban, például az alma fogyasztása ajánlott. Amennyiben ízületi panaszok jelentkeznek, célszerű kámforos krémekkel bedörzsölni a fájó részeket.

Iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, és tudja meg első kézből, mi vár Önre, hogy időben felkészülhessen az Önt érintő, időjárás okozta hatásokról!

Friss humánmeteorológiai információkért és előrejelzésért, valamint további tanácsokért ajánlott felkeresni a www.meteoklinika.hu weboldalt, ahol az időjárás emberi szervezetre gyakorolt hatásáról bővebben is tájékozódhat.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat