2020. január 21., Ágnes

Ünnepi időjárás


ICI Interaktív Zrt. - 2016. december 22., csütörtök, 12:27

Lassan itt a karácsony, de még mindig nem volt részünk jelentős havazásban. Vajon van esély, hogy az ünnepek alatt végre fehérbe borul a táj? Véget ér valahára a lehangoló, szürke idő? Cikkünkből megtudhatja!

Viszonylag enyhén indult a december, azonban a hónap közepén jelentős lehűlés érkezett, melynek hatására egyre többfelé alakult ki fagy a hajnali órákban, az elmúlt néhány napban pedig már országszerte 0 fok alatt mérhettük a maximumhőmérsékleteket is.  Csapadék tekintetében eddig nem hullott számottevő mennyiség, vasárnaptól azonban várhatóan változékonyabbra és csapadékosabbra fordul időjárásunk. Jövő héten akár kisebb havazás is kialakulhat.

Az elmúlt hét során hideg, párás és borult időben volt részünk, amely a december közepe óta Európát uraló, hatalmas kiterjedésű anticiklonnak volt köszönhető. Az ehhez hasonló időjárási helyzetekben, amikor a téli hónapok során egy anticiklon hosszú napokig fennáll a hazánk térségében, úgynevezett hideg légpárnás helyzet alakulhat ki. A nyugalomba jutó hideg levegő megreked a Kárpátok koszorújában, napközben gyakorta tartósan párás marad az idő, illetve a megemelkedő ködből rétegfelhőzet képződhet, amelyből csak a magasabb hegyek látszódnak ki.

Az anticiklonális hatás következében jelentős mennyiségű csapadék nem alakul ki, csupán szitálás, esetenként gyenge hószállingózás fordulhat elő. Emellett a napi hőingás is módfelett alacsonyan alakul: egyes esetekben alig 1-2 fokos lehet az eltérés a minimum- illetve a maximumhőmérséklet között. 

Az ICI Interaktív Meteorológia minimum hőtérképe 2016.12.21-én. 

Az ICI Interaktív Meteorológia maximum hőtérképe 2016.12.21-én. 

 

A nyirkos levegőben feldúsulnak a fűtésből, illetve a közlekedésből származó káros anyagok.  Általában gyenge, vagy mérsékelt szél jellemző, ez azonban még nem elegendő ahhoz, hogy kisöpörje a megrekedt párás, hideg levegőt. Ehhez többnyire egy markáns hidegfront szükséges, amely mögött a megerősödő szél hatására a levegő végre tisztulni kezd és a hőmérséklet is emelkedhet.

A jelenlegi előrejelzések alapján szombatig még ehhez hasonló, borongós, szürke időben lesz részünk, csak helyenként vékonyodhat el a felhőzet, de sok napsütés így sem valószínű. Továbbra sem kell számottevő csapadékra számítani, csupán szitálás, ónos szitálás, illetve kisebb hószállingózásra fordulhat elő. 

Rubovszki János olvasónk fényképe a Mátrából - 2015.12.27

Vasárnap aztán kettős-, hétfőn pedig hidegfront érkezik, méghozzá erős szél és vegyes halmazállapotú csapadék kíséretében, amelynek köszönhetően várhatóan javul a levegő minősége. Az ünnepek alatt tehát nagy havazásra nem, annál inkább változékony időre van kilátás.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat