2020. január 26., Vanda

Újévi trópusi ciklon Ausztráliában


ICI Interaktív Zrt. - 2019. január 31., csütörtök, 00:16

Északnyugat-Ausztráliában trópusi ciklonnal búcsúztatták az óévet és köszöntötték az újévet az ott lakók – a Christine névre keresztelt vihar némileg váratlanul, szilveszterkor okozott többfelé heves esőzéseket és szélviharokat.

Noha a trópusi viharok "szezonja" már novemberben véget ért, ez nem jelenti azt, hogy az évnek ezen szakaszában nem alakulhat ki trópusi ciklon a csendes-óceáni térségben. A Christine névre keresztelt, a Saffir-Simpson-féle skálán 2-es fokozatot elérő trópusi vihar 2013 utolsó napjaiban alakult ki Ausztráliától északra, majd hétfőn, az év utolsó előtti napjának estéjén ért partot a nyugat-ausztráliai Port Hedland környékén. A széllökések itt elérték a 130 kilométer/órát, míg Broome városában hétfő estig 180 milliméternyi csapadékról adtak jelentést. A vihar egy olajfúró-telepen is áthaladt, de szerencsére nem okozott jelentős károkat az ottani olajipar egyik létfontosságú telephelyén.

A ciklon szerdán a szárazföld felett tovább gyengült, de még mindig károkat okozó széllökéseket produkált Nyugat-Ausztráliában, valamint a hirtelen lehulló 50-100 milliméternyi esőnek köszönhetően további áradások várhatóak a térségben. A vihar végül várhatóan Dél-Ausztrália felett fog elhalni, és szerencsére az árvízveszély az előrejelzések szerint ott már nem lesz jelentős.

Forrás: accuweather.com


A Christine elnevezésű trópusi ciklon Nyugat-Ausztrália partjainál. A műholdképet az Aqua/MODIS műhold készítette 2013. december 30-án 06:15 UTC-kor. (Forrás: http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat