2020. január 26., Vanda

Újabb tájfun fenyegeti a Távol-keletet


ICI Interaktív Zrt. - 2019. január 31., csütörtök, 00:16

A folyamatosan erősödő Haiyan elnevezésű trópusi ciklon komoly fenyegetést jelenthet az elkövetkezendő napokban a Fülöp-szigeteken élők számára.

A hétvégére egy újabb intenzív tájfun fogja elérni a távol-keleti térséget. A Haiyan névre keresztelt vihar valószínűleg a szupertájfun besorolásba fog kerülni – ezt az elnevezést csak a különösen veszélyes és pusztító tájfunok kapják meg.

 

 

A 2013. november 5-én, 06 UTC-kor a látható tartományban készült műholdfelvételen már jól látszik a tájfun kifejlett, szabályos szerkezete a jellegzetes „felhőkarokkal” (Forrás: fnmoc.navy.mil)

A ciklon középpontja várhatóan pénteken érkezik a Fülöp-szigetek térségébe. Erőssége ekkor egy, a Saffir-Simson-féle skálán 4-es kategóriájú hurrikánéhoz lesz hasonló. Az előrejelzések szerint a tájfunból rövid idő alatt átlagosan mintegy 200 milliméternyi csapadék eshet a Fülöp-szigeteken, de a magasabb területeken nem kizárt a 250-300 milliméteres csapadékösszeg sem. A fővárosban, Manilában előreláthatólag 80-120 km/órás széllökéseket fog okozni a vihar. A térségben sokfelé számítani kell földcsuszamlásokra is.

A Fülöp-szigetek után a tájfun a jelenlegi számítások szerint a jövő hét elején érkezhet Vietnám és Laosz térségébe.

 

 

A Haiyan tájfun előrejelzett útvonala. Várhatóan a jövő hét elején éri el Vietnámot. (Forrás: hurricanezone.net)

 

 

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat