2020. január 26., Vanda

Újabb ciklon pusztít a Csendes-óceánon


ICI Interaktív Zrt. - 2012. december 18., kedd, 15:11





Szamoán és a Fidzsi-szigeteken pusztított az Új-Zéland felé tartó Evan névre keresztelt trópusi ciklon. Az még egyelőre nagyon bizonytalan, hogy eljut-e a vihar Új-Zéland térségébe.

December 13-án még csak Szamoa közelében tartózkodott a körülbelül 180 km/h szélsebességgel tomboló Evan tájfun, amikor a szakemberek már azt valószínűsítették, hogy további útja során érinteni fogja a Fidzsi-szigeteket. A megfigyelések alapján valószínűnek tartották, hogy az óceán felszíne felett haladó vihar tovább erősödik majd.

http://earthobservatory.nasa.gov

Így is lett, december 17-én megérkezett a vihar a Fidzsi-szigetek térségébe, és gyakorlatilag egy egész éjszakán át 270 km/h erősségű szél tombolt a térségben, ami tetőket tépett le, lakásokat rongált meg, és fákat csavart ki gyökerestől. A pusztítás széleskörű áram- és vízkimaradásokat okozott a térségben.

www.perthnow.com.au

A Fidzsi-szigetek már „túl vannak" a trópusi ciklon pusztításán, de a hatóságok még mindig erős szélre és intenzív hullámzásra figyelmeztetik az itt élőket.

Lautokaban, a Fidzsi-szigetek második legnagyobb városában is hatalmas pusztítással járt a vihar. A hivatalos források szerint a Fidzsi-szigeteken 8416 ember kényszerült rá, hogy elhagyja otthonát és az evakuációs központokban keressen menedéket.

Az erős hullámzás következtében két hajó zátonyra futott Suva Harbour közelében. A légitársaságok pedig felfüggesztették járataikat, így több mint 2000 ausztrál turista rekedt a szigeteken, akiknek a nyaralását döntötte romba a vihar.

www.perthnow.com.au

A vihar eddig Szamoán négy emberéletet követelt, és 10 halász eltűnt, akiket az új-zélandi légierő még mindig keres. A Fidzsi-szigeteken történt pusztítás óta halálesetről még nem érkezett hír.
A vihar az ország északi felén már elcsendesült, és az emberek igyekeznek visszatérni a normális kerékvágásba. Egyes üzletek már nyitva voltak ma, és várhatóan egyre több fog idővel újra megnyílni.

Új-Zéland nagy erőkkel nyújt anyagi támogatást a katasztrófa sújtotta térségnek, vizet, generátorokat, láncfűrészeket és önkénteseket küldve a térségbe. Számos jótékonysági szervezet (az új-zélandi Vöröskereszt, az Adventista Development and Relief Agency, Caritas Aotearoa New Zealand) is segíti a bajbajutottakat.

Egyes vélekedések szerint az Evan a hétvégére eljuthat Új-Zéland térségébe, ahol az északi sziget térségében pusztít majd. Peter Kreft, a MetService munkatársa szerint " ez még korántsem biztos". Új-Zélandon tudatában vannak ennek a lehetőségnek, azonban nagyon valószínűtlennek tartják, hogy az Evan egészen Új-Zélandig folytassa útját.




A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat