2020. február 26., Géza

Trópusi vihar a Szaturnusz egyik holdján


ICI Interaktív Zrt. - 2009. augusztus 13., csütörtök, 11:17

Miközben a csillagászok a Szaturnusz bolygó Titán nevű holdjának egyenlítői területeit tanulmányozták tavaly nyáron, meglepődve tapasztalták, hogy egy trópusi vihar került a távcsövük látószögébe. A felfedezést a napokban jelentették be.

A Titánon uralkodó éghajlat sokban hasonlít a földihez. A legfőbb különbség abban áll, hogy míg a Földön vízkörforgás, addig a Titánon metánkörforgás zajlik. A Titánon is kialakulnak felhők, tavak, illetve csapadék, csak ezeket mind metán alkotja. A hold rideg éghajlata miatt a víz csak jég formájában található meg.

A metánfelhők nem számítanak szokatlan jelenségnek a Titánon, habár a hold egyenlítői vidékén sosem figyelték meg őket. 2008 áprilisában azonban a csillagászok a Gemini űrtávcső és a NASA Hawaii-ra telepített infravörös teleszkópja segítségével egy körülbelül 3 millió négyzetkilométeres területet lefedő vihart pillantottak meg a hold egyenlítőjén.

Az arizonai Lowell Megfigyelőközpont egyik csillagásza, Henry Roe elmondása szerint a kutatók eddig úgy gondolták, hogy az egyenlítői vidék igen száraz, és ezért ott nem jelenhet meg felhőzet.

Egyelőre még nem sikerült fényt deríteni a jelenség okára, azonban a tudósok úgy vélik, hogy a vihar geológiai aktivitás, például gejzírkitörés vagy hegységképződés eredményeképp jött létre. Ugyanakkor nem kizárható, hogy légköri hatások váltották ki. Mindenestre a kialakulás után a vihar felhőzete hullámok formájában szétterjedt a Titán légkörében.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat