2020. február 29., Elemér

Rekord gyenge volt az idei atlanti hurrikánszezon

A 2013-as volt az elmúlt 30 év legkevésbé aktív hurrikánszezonja. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk az idei elvárásokat, és az azokat megcáfoló gyenge szezon okait.


Elérte az első trópusi vihar az USA-t

A Beryl hétvégén közel hurrikán erősséggel ért partot Floridában. A legyengült ciklon a napokban további heves esőket, de akár tornádókat is okozhat a térségben.


Két héttel a szezon előtt jelent meg az Alberto

Közel két héttel a szezon hivatalos kezdete előtt jelent meg az Alberto az észak-amerikai partok mentén. Ez a második legkorábbi trópusi vihar.


A hurrikánszezon hivatalos nyitónapján megjelent az első vihar

A Csendes-óceán keleti medencéjében hivatalosan május 15-én veszi kezdetét a hurrikánszezon. A mai napon pedig ki is fejlődött az első trópusi vihar a térségben.


Két trópusi vihar az Indiai-óceánon - műholdkép

Két aktív viharzóna is látható a Meteosat-7 műhold ma reggeli felvételén, amit az Indiai-óceán térségében készített.


Ítéletidő karácsonykor Ausztráliában

December 25-én, karácsony első napján csapott le Ausztrália északi partvidékére a Grant névre keresztelt trópusi ciklon.


Műholdképen a Kenneth hurrikán

Egy második fokozatú hurrikán képződött a Csendes-óceán keleti medencéjében, több száz kilométerre Észak-Amerika partjaitól.


Háborog a légkör - műholdkép

Jelenleg öt trópusi viharobjektum mozog a világ óceánjain, amelyekről érdekes műholdfelvételt tett közzé az amerikai Haditengerészeti Kutató Laboratórium.


Tájfun és trópusi vihar Japán partjainál

Alig hogy elhalad Japán partjai mentén egy tájfun, dél felől egy trópusi vihar fenyegeti a szigetországot.


Már négyes erősségű a Katia hurrikán

Újabb hurrikán tart az Egyesült Államok keleti partja felé. A Katia az elmúlt egy-két napban gyorsan erősödött, már négyes fokozatú trópusi ciklon.