2018. szeptember 18., Diána

"Trópusi éjszakáktól" szenvedhetnek sokan


ICI Interaktív Zrt. - 2013. augusztus 16., péntek, 11:26

Az elmúlt pár napban a nappali forróságot követően az éjjelek hoztak még némi enyhülést, vasárnaptól azonban már egyre kevesebb helyen számíthatunk erre.

Vasárnap hajnalban az egy nappal ezelőttihez képest átlagosan 3 fokkal magasabb minimumhőmérsékleteket regisztrált az ICI Interaktív Meteorológia országosan kiépített állomáshálózata. Míg a hétvége első napján a legtöbb helyen 20 fok alá hűlt a levegő, addig ma már a 23, 24 fok volt jellemző. Ismét előfordultak ugyan frissebb helyek, a Mátra és a Bükk között fekvő Tarnaleleszen például 15,8 fokot regisztrált a műszer, de ez csak a település szerencsés fekvésének köszönhető. Budapesten, Pestszentlőrincen mindössze 23 fokra hűlt a levegő, Gyöngyösön pedig 24,9 fokot mutattak a hőmérők. 

Továbbra is afrikai eredetű légtömegek áramlanak térségünk fölé, a magas napállás és a rövid éjszakák együttes hatásaként pedig éjjel nincs lehetőség a felfrissülésre. Ehhez sokfelé éjszakára legyengülő légmozgás is társul, így a nagyvárosokban is nagyon könnyen megreked a felforrósodott levegő. A hegyi völgyekben a hegy-völgyi szél segíti a felfrissülést, ennek ára azonban a rendkívül nagy napi hőingás: 21, 23 fokos ingadozás lehet 10 órán belül, de talán ez valamivel kevésbé megterhelő, mint a tartósan rendkívül magas éjszakai hőmérséklet.

Nagyon meleg éjjeleken sokan nem tudnak aludni, az alvás folyamatához szervezetünknek a 18-20 fokos intervallum a legideálisabb. A tartós alváshiány rendkívül megterhelő és veszélyes: a szervezetünk kimerül, nem tud pihenni, nappal is nyűgösek lehetünk, a figyelmetlenség miatt pedig az utakon is nagymértékben növekszik a balesetveszély.

A hőhullám kockázatairól a Meteo Klinika oldalán lehet tájékozódni, valamint szintén a Meteo Klinikán hasznos tanácsokat is kaphatunk, amik akár életet is menthetnek!

Csejtei Nusi fotója
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat