2020. február 22.,

Trópusi ciklon tart Madagaszkár felé


ICI Interaktív Zrt. - 2011. február 10., csütörtök, 10:44

Trópusi vihar örvénylik Madagaszkár partjainál, felhőzete már érinti a szigetországot. Az elkövetkező napokban egyre közelebb kerül és gyorsan erősödik.

A Bingiza névre keresztelt trópusi képződmény az Indiai-óceán felett alakult ki, felhőzete már Madagaszkár északkeleti csücskét súrolja. A trópusi viharban az átlagos szélsebesség jelenleg 80 km/óra körül alakul, 100 km/órás lökésekkel kísérve. A ciklon útvonala nehezen előrejelezhető, mert egy magas nyomású képződmény északi peremén mozog nyugati irányban. Ez az anticiklon azonban rövidesen leépül, ami délnyugat felé nyitná meg akadálytalanul a ciklonpályát. Eközben a meleg tengerfelszín felett várhatóan gyorsan erősödik. Vasárnapra már kettes kategóriájú ciklonná válhat, amikor az állandó szélsebesség eléri a 160 km/órát, a legerősebb széllökések pedig 200 km/óra körül alakulnak majd.

Amennyiben délnyugati pályán mozog tovább, a ciklon középpontja kedden várhatóan egészen megközelíti Madagaszkár keleti partjait, Toamasina települése közelében, és vasárnaphoz képest csak kevéssel csökken benne a szélsebesség.

A ciklon közelségét azonban mindenképp megérzik a helyiek: szélerősödésre, a partok mentén erős hullámzásra, lokálisan intenzív csapadékhullásra lehet számítani. A környező szigetvilágot (Seychelles-, Mascarene-szigetek) már most is záporok, zivatarok áztatják.

A Bingiza csupán a második trópusi ciklon az Indiai-óceán délnyugati medencéjében ebben a szezonban - az első, az Abele még november végén jelent meg. Ez szokatlannak mondható, tavaly ilyenkor már az F betűnél tartott az elnevezés.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat