2020. február 23.,

Trópusi ciklon tart Ausztrália felé


ICI Interaktív Zrt. - 2010. március 16., kedd, 18:22

A Csendes-óceán térségében két pusztító erejű trópusi ciklon is megfigyelhető. Az egyik a Fidzsi-szigetek közelében helyezkedik el, a másik, Ului névre keresztelt ciklon Ausztrália felé tart.

A Tomas névre keresztelt trópusi vihar március 11-én alakult ki a Csendes-óceán déli medencéjében, a Fidzsi-szigetek közelében. A meleg tengerfelszín felett mozgó vihar gyorsan erősödött és a hét végére az ötfokozatú Saffir-Simpson skála szerinti III. kategóriájú ciklonná fejlődött.

A ciklonban ekkor a 250 kilométer/órát is meghaladták a legerősebb széllökések. Mára már valamelyest gyengült az Ului, a 180 kilométer/óra feletti szélsebesség mellett most 230 kilométer/órás lökéseket mérnek benne.

A ciklon szerencsére csak érintette a szigetet, de így is megbénult az élet a térségben, szünetelt a légi- és vizi közlekedés és az iskolák és hivatalok is zárva tartottak.

A térségben van egy másik trópusi ciklon is. A március 12-én kialakult Ului nevet viselő ciklon, a hét végére a Saffir-Simpson skála szerinti legerősebb, V-ös kategóriájú ciklonná erősödött. Mára már valamelyest veszített erejéből, de a ciklonban mért átlagos szélsebesség még mindig meghaladja a 200 kilométer/órát, a benne mért széllökések erőssége pedig eléri a 250 kilométer/órát.

Az előrejelzések szerint az Ului a következő napokban fokozatosan veszít majd erejéből és a hétvégén trópusi viharként eléri Ausztrália északkeleti partjait. A térségben heves esőzések várhatók, de komolyabb károkra nem kell számítani.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat